Pad cijena u bankarskom sektoru

Skok cijene Boeinga

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks oslabio zbog pada cijena dionica u bankarskom sektoru nakon upozorenja o mogućim velikim gubicima jednog hedge fonda, dok je Dow Jones indeks porastao. Rast Dow Jonesa zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijene dionice Boeinga za 2,3 posto, nakon vijesti da je ta kompanija postigla dogovor o prodaji 737 MAX zrakoplova prijevozniku Southwest Airlinesu.

Podršku tržištu pružaju očekivanja da bi se oporavak gospodarstva od koronakrize uskoro trebao ubrzati zbog novih fiskalnih poticaja i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

To podržava dionice u cikličkim sektorima, kao što su industrijski i rudarski, dok je tehnološki sektor, koji je lani bio najveći dobitnik, posljednjih tjedana pod pritiskom.

Pod pritiskom su jučer bile i dionice u bankarskom sektoru, nakon vijesti da bi Nomura i Credit Suisse mogli izgubiti milijarde dolara jer američki hedge fond Archegos Capital ne može izvršiti svoje obveze.

Ta je vijesti pritisnula i velike i manje regionalne banke, pa je KBW Nasdaq indeks bankarskog sektora pao 2,3 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa se STOXX 600 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, a Crobex indeksi mogli bi pratiti blagi rast cijena dionica na europskim burzama.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, pa su problemi s američkim hedge fondom u drugom planu.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend od prošloga tjedna.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i jačanju potražnje za ‘crnim zlatom’. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,2 posto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 65,10 dolara.

You may also like

0 comments