Pad cijena nafte zbog veće ponude na tržištu

Covid 19
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara, budući da su naznake veće ponude potisnule u drugi plan optimizam da će cjepiva protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 81 na 47,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 44,96 dolara. Cijenama su ovog tjedna snažan poticaj bile objave tri velike farmaceutske kompanije o napretku u razvoju cjepiva protiv covida 19, koje su ulile nadu da bi program cijepljenja mogao početi i prije kraja godine.

Optimizam je u međuvremenu donekle splasnuo a pozornost trgovaca ponovo su privukle mjere zaključavanja kako bi se zaustavilo širenje zaraze, veći broj aktivnih postrojenja u SAD-u i veća proizvodnja u Libiji, tumači Avtar Sandu iz Philip Futuresa. Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je građane da za Dan zahvalnosti izbjegavaju velika obiteljska okupljanja, nose zaštitne maske i drže razmak. No, Amerikanci prkose molbama dužnosnika da ostanu kod kuće.

SAD je u prošla dva tjedna zabilježio 2,3 ??milijuna novih slučajeva zaraze . Potražnja za gorivom pala je u drugom krugu zaključavanja, ali je u Europi pad zbog nepoštivanja mjera bio manji no što se očekivalo, tumače analitičari Rystad Energyja.

Investitori se polako okreću sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznica u sljedećem tjednu. OPEC+ sklon je odgoditi povećanje proizvodnje, planirano početkom iduće godine, kako bi pomogli tržištu da prebrodi drugi val Covida 19 i rast libijske proizvodnje, priopćila su tri izvora bliska skupini.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 46,91 dolar, što znači da je porasla 1,40 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments