Pad burzi, ulagači oprezni

Nakon tri tjedna rasta
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, nakon tri dana rasta, jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi parcijalnog trgovinskog sporazuma koji su u petak postigli Washington i Peking.

U petak je, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga utorka. Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je jučer da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor. To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u devet su jučer cijene dionica pale, a porasle su samo u nekretninskom i financijskom sektoru. Obujam trgovanja bio je mršav jer se na tržištu obveznica jučer nije radilo zbog Kolumbova dana. Idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju osjetnije. Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 108,30 jena, kao i jučer u ovo doba. No, američka je valuta blago ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s 1,1030 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1040 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, zbog čega bi mogla oslabiti i potražnja za ‘crnim zlatom’.  Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,49 posto, na 53,33 dolara, dok je barel na londonskom tržištu pojeftinio 0,42 posto, na 59,10 dolara.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje stagnacija indeksa, nakon što su dan ranije skočili za više od dva posto, uz zadržavanje prometa na razini od 10-ak milijuna kuna, dok investitori iščekuju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija.

You may also like

0 comments