Home Ekonomija Pad broja zaposlenih u turizmu

Pad broja zaposlenih u turizmu

by Agencije

U turističkim djelatnostima u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ukupno je bilo 36.798 novo zaposlenih, što je 0,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, ali je istodobno broj zaposlenih na neodređeno vrijeme porastao za gotovo 35 posto ili njih 1.188.

To je u ponedjeljak priopćilo Ministarstvo turizma, pozivajući se na podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Pritom je istaknulo kako je udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupnom broju novo zaposlenih za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosio gotovo 22 posto.

Najtraženija zanimanja iz tih djelatnosti bila su konobar, kuhar i pomoćni kuhar. Komentirajući te podatke, ministar turizma Darko Lorencin izvrsnim ističe podatak o 35 posto više zaposlenih u turizmu ‘za stalno’ u devet mjeseci ove godine. Dodaje da su “to rezultati koje možemo zahvaliti mjerama ‘Stalni sezonac’ i ‘Rad i nakon ljeta’, čiji je konačni cilj očuvanje radnih mjesta tijekom cijele godine”. Poručuje i da se aktivna politika zapošljavanja i jačanje instituta ‘stalnog sezonca’ izravno povezuje s rastom hotelskog sektora, što je od velike važnosti prema Strategiji razvoja turizma do 2020.

Related Posts