Pad američkih zaliha podigao cijenu nafte

Uragan Sally
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 41 dolara budući da je uragan Sally zatvorio američku proizvodnju u Meksičkom zaljevu i zalihe u SAD-u neočekivano pale.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 41,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po  39,18 dolara.

Više od četvrtine američke proizvodnje u Meksičkom zaljevu zatvoreno je u utorak zbog uragana Sally. Zatvaranje proizvodnje moglo bi pomoći smanjiti zalihe, iako su zatvorene i rafinerije pa je potražnja smanjena. Glavni proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih proizvođača odlučili su smanjiti opskrbu upravo kako bi spustili zalihe na petogodišnji prosjek. Do kraja godine smanjivat će proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno.

Dodatnu potporu cijenama pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu za 9,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast.

Službeni podaci o zalihama, koji ne potvrđuju uvijek podatke API-ja, bit će objavljeni tokom dana. Potražnja zabrinjava trgovce, s obzirom na opetovani rast broja zaraženih koronavirusom. OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile su u ovom su tjednu procjene potražnje.

Ministarsko vijeće OPEC+ raspravljat će u četvrtak o stanju na tržištu i prema tvrdnjama neimenovanih izvora vjerojatno će preporučiti striktno poštivanje sporazuma a ne dodatno ograničenje opskrbe, unatoč padu cijena u proteklim danima. OPEC je danas objavio da je cijena barela iz njegove košarice u utorak iznosila 39,35 dolara, te je porasla za 39 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments