Pad aktivnosti u industriji eurozone

Markit
Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su pale u listopadu, zakočene kontinuirano slabom potražnjom na koju nepovoljno utječu trgovinski rat SAD-a i Kine i kontinuirana neizvjesnost oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone iznosio je u listopadu 45,9 bodova i bio je tek nešto viši od rujanske najniže razine u sedam godina, od 45,7 bodova, utvrdili su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Time se deveti mjesec zaredom zadržao ispod razine od 50 bodova, što signalizira pad aktivnosti. Pad novih narudžbi ponovo je bio najveća kočnica za proizvodni sektor, odražavajući slabu potražnju, primjećuju u Markitu.

Zaposlenost je u listopadu bila na najnižoj razini od 2013. godine, kada je Markit počeo objavljivati izvješća. Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj. Upravo je industrija najvećeg europskog gospodarstva u listopadu bila je glavni izvor slabosti u regiji, iako je pad aktivnosti zabilježen i u španjolskoj i u talijanskoj industriji. Francuska je jedino veliko gospodarstvo čija je industrija u prošlom mjesecu bilježilo, doduše skroman, rast aktivnosti.

Christine Lagarde preuzima čelnu dužnost u ECB-u u posebno teškom trenutku za gospodarstvo eurozone, zaključuje. Mandat prethodnog predsjednika ECB-a Marija Draghija završio je krajem listopada.

Zemlje Europske unije, članice eurozone ali i one koje nisu u zoni primjene zajedničke euroske valute, trebale bi priznati da je euro ‘strateška greška’, ustvrdio je u komentaru u Financial Timesu (FT) guverner mađarske središnje banke.

You may also like

0 comments