Ozren Matijašević pozvao institucije da počnu provoditi sudske odluke

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u ponedjeljak je u Osijeku pozvao nadležne državne institucije da nakon četiri godine počnu provoditi sudske odluke vezane uz korištenje i raspolaganje dionicama osječke Pivovare.

Na konferenciji za novinare Matijašević je podsjetio kako je na prijedlog osječkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) osječki Županijski sud 2013. godine donio privremenu mjeru, kojom se trgovačkom društvu “Ditta Trade” iz Ljubljane, koje posjeduje oko 92 posto vlasništva Pivovare, zabranjuje korištenje i raspolaganje dionicama, što je poslije potvrdio i Vrhovni sud, a mjera je produljena 2015. godine.

Matijašević upozorava kako Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) do danas nije izvršilo upis privemene mjere, tako da država, odnosno Ministarstvo upravljanja državnom imovinom stekne položaj imatelja dionica, odnosno da tako može sudjelovati i donositi odluke na skupštini dioničara. Pojasnio je kako u SKDD-u svoj postupak opravdavaju tvrdnjom da je korištenje i raspolaganje dionicama zabranjeno, a u Ministarstvu da Zakon o trgovačkim društvima u ovakvim situacijamma ne poznaje termin upravljanja dionicama.

Stoga HURS od osječkog ŽDO-a traži da u ovom postupku ponovno predloži mjeru, ali na način da se provede ovrha nad ovim dionicama, odnosno da Ministarstvo državne imovine može steći položaj imatelja dionica. Od Ministarstva državne imovine Matijašević je zatražio da žurno predloži izmjenu Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u državnom vlasništvu, prema kojima će Ministarstvo, u ovakvim slučajevima, imati položaj imatelja dionica.

Ocijenio je kako je nerad državnih institucija u prošle četiri godine slovenskoj tvrtki, čiji je osnivač kćerka nekadašnjeg većinskog vlasnika osječke Pivovare Ivana Komaka, omogućio da unatoč sudskoj zabrani i dalje upravlja dionicama i postavlja rukovodeću strukturu u toj osječkoj tvrtki. Smatra kako taj primjer, gdje su zakoni i postupanja državnih institucija u koliziji i ne provode se sudske odluke, donesene na prijedlog Državnog odvjetništva, pokazuje “zašto je Hrvatska miljama daleko od uređene pravne države”.

You may also like

0 comments