Ozbiljne posljedice propasti Schengena

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u ponedjeljak je upozorio da bi se bezvizni schengenski režim mogao urušiti i nestati ukoliko Europska unija ne uspije zaštititi svoje vanjske granice, s nesagledivim gospodarskim posljedicama, te još jednom izrazio protivljenje Budimpešte sustavu obveznih kvota za prihvat izbjeglica. “Kraj Schengena imao bi nesagledive gospodarske posljedice”, kazao je Szijjarto na mađarskom Europskom poslovnom vijeću u Budimpešti gdje je predstavljeno izvješće za Mađarsku za 2015.

U govoru u parlamentu naglasio je da je Mađarska pokazala da je moguće zaustaviti masovnu migraciju, ali da se sada za Mađarsku pojavljuje novi problem: sustav kvota za prihvat izbjeglica koji želi nametnuti Europska unija i od kojeg se Mađarska mora obraniti. Naglasio je da je pritisak migranata na južnim granicama zemlje popustio, ali da bi novi val mogao pogoditi Mađarsku sa zapada.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je u ponedjeljak ponašanje hrvatske policije prema dvojici novinara kojima su, kako tvrde, na granici Srbije i Hrvatske, Bapska – Berkasovo na grub način oduzeli opremu, no iz MUP-a tvrde da su novinari nezakonito prešli granicu zbog čega su s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

Televizija N1 prenijela je da je na granici Srbije i Hrvatske, Bapska – Berkasovo, oko 12,30 sati hrvatska policija oduzela opremu jednom britanskom freelanceru i fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću. Isaković je rekao da su policajci bili “prilično bezobrazni” i da su “čak i psovali”. “Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao premi meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske”, kazao je. Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je uslijedio.

Iz NUNS-a su ocjenili da je takav potez neprimjerenim i zatražili da se povede istraga i kazni policajac koji je, tvrde, nasrnuo na fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića i jednog britanskog freelancera. Hrvatsku su pozvali da omogući normalne uvjete za rad svim novinarima koji izvještavaju s ovog područja.

MUP je na svojoj stranici izvijestio da su se dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu, što je, kako ističu, bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja. Navode i da u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

“Od početka migracijske krize koju pratimo od 16. rujna, uspostavljen je i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a. Na taj način dogovoren je način izvješćivanja kako s graničnih prijelaza, tako i iz objekta u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata. Novinare se pravovremeno putem web stranice MUP-a, mailing lista i neposrednim kontaktima s djelatnicima odnosa s javnošću obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu”, stoji u priopćenju MUP-a.

Upravo kako se ne bi ometao rad policije i ostalih službi na terenu svaki novinar, ističu, mora poštovati dogovoren način rada na obostranu korist.
“Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštivanje policijskih uputa i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskim iskaznicama, a prijelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prijelazima s urednom dokumentacijom”, navode.

U ovom trenutku, poručuju iz MUP-a, sve snage na terenu trebaju biti usmjerene ka zbrinjavanju ljudi, stoga sve medijske djelatnike pozivaju na poštivanje dogovorenog načina izvješćivanja kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

You may also like