Ovoga tjedna prva predsjednička debata u SAD-u

Izbori u studenom
Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu političkim televizijskim spektaklom koji će pratiti milijuni Amerikanaca – prvim izravnim sučeljavanjem aktualnog predsjednika i njegova demokratskog izazivača.

Donald Trump i Joe Biden sučelit će se u utorak, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. studenoga. Izborna kampanja uvelike se zbog koronavirusa uvelike odvija virtualno što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati, kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden je u subotu rekao da zna da će debata biti “teška”. “Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima.. jer on samo to zna”, rekao je Biden o Trumpu. “On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan”, dodao je.

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada. Biden (77) zbog pandemije vodi diskretniju kampanju od svog 74-godišnjeg protivnika.

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden u nedjelju je rekao da birači neće tolerirati “zloupotrebu moći” ako predsjednik Donald Trump i republikanci uoči izbora 3. studenoga imenuju konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud.

Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika, kojega naziva “uspavani Joe”. Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice. Mjesece je proveo i ocrnjujući mentalno stanje Joa Bidena te javno postavljajući pitanje je li Biden uzimao lijekove kako bi mu um bio bistriji.

Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton. “Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika”, rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor “Debating The Donald.” “Kad ste predsjednik vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku”, dodao je.

Biden tvrdi da je Trump “pomalo poput Goebbelsa” i koristi se receptima nacističke propagande. “Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate.. kako bi ona postala prihvaćena činjenica.. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac”, rekao je Biden.

Predsjednik Donald Trump platio je iznimno mali porez na dohodak proteklih godina, objavio je u nedjelju New York Times.

NY Times je naveo da je Donald Trump, koji nastoji ponovno biti izabran u studenome na drugi mandat, platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Trump je uspio smanjiti svoje porezne obveze, prijavljujući velike gubitke u svom poslovnom carstvu. List je objavio da je Trump 2018. prijavio gubitke od 47,4 milijuna dolara, unatoč tome što je te godine prijavio prihod od 434,9 milijuna dolara.

Trump je osporio izvješće u nedjelju nazvavši ga “totalno lažnom viješću” na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Teme na dnevnom redu debate vruća su politička i socijalna pitanja poput rezultata koje su u karijerama postigli Trump i Biden, imenovanje u Vrhovni sud, situacija s covidom-19, rasni odnosi i nasilje u gradovima te integritet izbora.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg. Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe. Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. listopada.

Pošto Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump na ovu nominaciju, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, kao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji. A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa, govoriti o ekonomskom padu, te se suočiti s umorom Amerikanaca od njegovih neprestanih skandala.

“Kad Joe Biden stupi na tu pozornicu, bit će to prvi trenutak u četiri godine da će Amerikanci imati prigodu sučeliti Trumpa s onim što je napravio”, kazao je Steve Schmidt, republikanski strateg koji se pretvorio u Trumpova protivnika.

Američki predsjednik Donald Trump odbio je u potpunosti se obvezati na miran prijenos vlasti nakon izbora u studenome, na brifingu u Bijeloj kući.

Bidenu kao izbornom favoritu prije svega treba da ostane odmjeren i stabilan. Ali će protiv sebe imati osobu koju mnogi smatraju najvećim provokatorom. “Nema gotovo nikakve sumnje da će ga Trump pokušati isprovocirati”, rekao je David Barker, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije na Američkom sveučilištu. Biden nema debelu kožu i neki od njegovih najpoznatijih gafova dogodili su se upravo kada je odgovarao na pitanje ili komentar koji ga je pogodio, dodao je.

You may also like

0 comments