Ovo su četiri scenarija u slučaju saborskog opoziva Karamarka

Sudbina Tomislava Karamarka do 18. je travnja u rukama saborskih zastupnika, koji će odlučiti kakva je budućnost prvoga potpredsjednika Vlade. Četiri su moguća scenarija.

1. Sabor ruši Tomislava Karamarka s pozicije potpredsjednika Vlade

HDZ bi mogao u dogovoru s Karamarkom predložiti novoga prvoga predsjednika Vlade, što bi značilo da Karamarko i dalje može voditi svoju politiku. Međutim, postoji i mogućnost da HDZ iskoristi ovu situaciju i u potpunosti istisne Karamarka i iz Vlade i iz vodstva stranke i imenuje novoga člana Vlade. Tu mogućnost, zasad, iz HDZ-a odbacuju, piše Večernji list. Osim toga, moguće je da HDZ napad na svoga predsjednika shvati i kao napad na cijelu stranku pa napuste Vladu, što bi dovelo do novih izbora. Ili preslagivanja, koje već svi smatraju malo vjerojatnim.

2. Karamarko “preživljava” glasovanje u Saboru

Otkako je započela priča o opozivu Karamarka, HDZ-ovci su počeli pridobivati zastupnike koji bi glasali protiv toga prijedloga. Sad računaju da će protiv opoziva biti nekoliko zastupnika Mosta, ali računaju i na neke od zastupnika manjina. Radimir Čačić također se nije izjasnio, pa je vjerojatno da HDZ računa i na njega. Međutim, pitanje koje se nameće jest, što s Vladom ukoliko Karamarko ostane prvi potpredsjednik? Kako će se nastaviti suradnja s Mostom?

3. Pad Karamarka znači i pad Vlade i ide se na nove izbore

Ukoliko ipak dođe do opoziva Karamarka, opcija novih izbora sve je vjerojatnija. Ipak, HDZ-u bi takvi izbori najmanje odgovarali, obzirom da bi se moglo dogoditi predbacivanje da su zbog jednoga čovjeka srušili cijelu Vladu. Mostu, pak, prema najnovijim istraživanjima, rejting raste, ali oporba bi od novih izbora mogla najviše profitirati.

4. Preslagivanje većine – nova Vlada Mosta i lijeve koalicije

Moguće je da Most nastavi inzistirati na rušenju Tomislava Karamarka, pa i na dogovoru s lijevom opcijom. Iako su i SDP i HNS suradnju s Mostom kategorički odbacivali, čini se da su u zadnjih nekoliko mjeseci ipak ublažili retoriku. Ukoliko bi se takvo koaliranje i dogodilo, izvjesno je da bi oporba tražila da premijer bude Zoran Milanović, a tražili bi i strogu podjelu odgovornosti, pa tako u ministarstvu kojemu je na čelu Mostov zastupnik, zamjenik ne bi mogao biti iz SDP-a ili HNS-a.