Ovo je šest mogućih scenarija nakon jučerašnjeg dana

Nakon što je premijer Tihomir Orešković jučer tražio ostavku prvih potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, šest je mogućih scenarija koji se mogu dogoditi.

Prvi scenarij, koji više i nije tako izgledan, nakon što je Tomislav Karamarko održao konferenciju za novinare, a to je da HDZ pristane i na njegovu smjenu pa da Vlada opstane s novim potpredsjednikom iz redova HDZ-a. U tom bi slučaju i Most vjerojatno maknuo Petrova s pozicije potpredsjednika, ali Most bi ostao u koaliciji s HDZ-om.

Drugi scenarij, koji je u ovom trenutku puno izgledniji, tiče se HDZ-ova pokretanja opoziva premijera Oreškovića u Saboru. Kako bi se to iniciralo, potrebno je imati petinu u Saboru, baš kao i u slučaju pokretanja izglasavanja povjerenja samom Karamarku, koje se ima dogoditi 18. lipnja. Međutim, prije glasovanja o povjerenju mora proći rok od sedam dana od dana kad je pitanje dostavljeno u saborsku proceduru, a rasprava i glasovanje moraju biti provedeni najkasnije u roku od 30 dana. Nakon što se izglasa nepovjerenje i Vlada padne, na predsjednici je da u roku od 30 dana proglasi novoga mandatara. Ukoliko se ne formira nova Vlada, predsjednica odmah raspušta Sabor i raspisuje nove izbore.

Prema trećem scenariju premijer Orešković bi sam podnio ostavku, a nastavak stvari isti je kao i da mu je izglasano nepovjerenje u Saboru.

Četvrti scenarij je da premijer samostalno u Saboru inicira glasanje o povjerenju samom sebi. Ukoliko ga ne dobije, predsjednica odlučuje hoće li mandat ponuditi nekom drugom ili će raspustiti Sabor i raspisati izbore.

Prema petom scenariju, netko od mandatara, a možda čak i aktualni premijer, uspiju sastaviti takozvanu manjinsku Vladu. Takav bi scenarij značio da mandatar ili premijer imaju potporu i u Saboru i od stranaka koje ne bi ušle u Vladu.

Prema šestom scenariju premijer Orešković koristi svoje pune ovlasti i samostalno smjenjuje i Karamarka i Petrova, što bi zapravo značilo ubrzavanje jednog od prethodnih scenarija, piše Slobodna Dalmacija.

You may also like