Ovo je nekoliko energetskih konzekvenci promene u Bijeloj kući

Analiza WoodMaca
Joe Biden američkim je glasačima ponudio radikalno drukčiju viziju američke energetske politike od Donalda Trumpa, usredotočenu na rješavanje prijetnje klimatskim promjenama, a ta nova politika imat će nekoliko glavnih posljedica, navodi se u analizi konzultantske kuće Wood Mackenzie.

Na svojim mrežnim stranicama, Wood Mackenzie ističe kako će cilj biti postavljanje SAD-a prema smjeru nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine te vratiti SAD u pariški klimatski sporazum. No, upozorava i na velike šanse da republikanci zadrže kontrolu nad Senatom i ograniče ostvarivanje Bidenovih energetskih ciljeva koliko god to bude moguće.

Ipak, osim savezne politike, postojat će izazov politika pojedinih država unutar SAD-a koje će imati utjecaj na unutarnje energetsko tržište. Ali promjena savezne politike imat će neke posljedice, kao što su poticaji za pučinske vjetroelektrane. Njih je Trumpova administracija skresala i predložila zatvaranje dijela američke obale Atlantika od Floride do Virginije za te namjene. Bidenova administracija djelovat će kao podrška državama i tvrtkama koje žele razviti odobalne vjetroparkove i podebljat će poticaje, kaže Crooks.

Očekuje ograničenja za sektore nafte i plina, ali bez zabrane frackinga. Podsjeća da se Biden obvezao na strože izdavanje federalnih dozvola za nove naftno-plinske projekte na javnim zemljištima i vodama. Utjecaj takve politike na kopnene projekte ne bi trebao biti značajan, što se ne može reći za off-shore bušotine, iako bi trebalo proći određeno vrijeme da postanu vidljivi. Potraje li prekid izdavanja novih dozvola, to bi do 2035. godine moglo smanjiti američku proizvodnju nafte i plina na moru za oko 30 posto, u usporedbi s nastavkom iznajmljivanja javnih vodenih površina za takve projekte, kaže se u Wood Mackenzi-jevoj analizi, a to bi moglo rezultirati novim zaprekama za naftne i plinske infrastrukturne projekte.

Biden planira nametnuti i strože standarde uštede goriva, što će, kako se ocjenjuje, pomoći prodaji električnih automobila. Do 2030. godine na američkim cestama moglo bi biti četiri milijuna električnih vozila kao rezultat tih standarda, gotovo 60 posto više nego u slučaju ostanka na snazi pravila Trumpove administracije, ali će utjecaj tih politika u ovom desetljeću biti minimalan jer se očekuje tek 1.5 posto električnih vozila u tom razdoblju.

Iako je Biden oštro kritizirao Trumpovu odluku o izlasku SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obećao promjenu pristupa, to ne znači da će brzo krenuti u ublažavanje sankcija koje su uvedene od 2018. godine, jer ćeda pregovori o mogućem povratku SAD-a u sporazum vjerojatno teško  započeti prije lipnja 2021. godine, nakon iranskih izbora, stoji u analizi.

Konzultantska kuća Wood Mackenzie, također poznata kao WoodMac, globalna je grupa za istraživanje i savjetovanje o energetici, kemijskoj industriji i rudarstvu.

You may also like

0 comments