Ovo je najtoplija godina od početka mjerenja

Protekla godina najtoplija je od početka mjerenja budući su tijekom 2015. temperature bile oko 1 Celzijev stupanj iznad onih u predindustrijskom razdoblju, priopćeno je iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO) putem Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda.

Prosječna globalna srednja temperatura u 2015. godini bila je viša 0,76 Celzijevih stupnjeva od prosjeka za razdoblje od 1961.do 1990. godine, ističe se u priopćenju i dodaje da je time oborila sve rekorde u povijesti meteoroloških mjerenja. Petnaest od 16 najtoplijih godina od početka mjerenja zabilježeno je u 21. stoljeću, a 2015. je bila znatno toplija od rekordnih temperatura zabilježenih 2014, kaže se u izviješću. Razdoblje od 2011. do 2015. najtoplije je petogodišnje razdoblje od početka mjerenja, što potvrđuje da se radi o dugoročnom kretanju, upozoravaju svjetski meteorolozi.

Rekordne površinske temperature kopna i oceana u 2015. pratili su ekstremni vremenski događaji kao što su toplinski valovi, poplave i velike suše, kaže se. “Prvi put u povijesti dosegnuli smo prag od 1 stupanj Celzijev iznad temperature u predindustrijskom razdoblju. To je otrežnjujući trenutak u povijesti našeg planeta”, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Ako budemo ispunjavali obveze preuzete na pregovorima o klimatskim promjenama u Parizu i ako dosegnemo višu razinu ambicije u smanjenju emisija, još uvijek imamo priliku ostati unutar maksimalne granice od 2 stupnja Celzijeva, dodao je. “Iznimno jak El Niño u kombinaciji s globalnim zagrijavanjem prouzročenim stakleničkim plinovima dramatično je utjecao na klimatski sustav u 2015.”, rekao je Taalas. Snaga El Niña ublažit će se u nadolazećim mjesecima, ali učinak klimatskih promjena prouzročenih ljudskim djelovanjem pratit će nas još mnogo desetljeća, kazao je.

Klimatske promjene imat će sve snažnije negativne učinke najmanje tijekom dolazećih pedeset godina, što naglašava potrebu za ulaganjem ne samo u ublažavanje, već i u prilagodbu klimatskim promjenama. Važno je ojačati kapacitet zemalja za bolja rana upozorenja na prirodne katastrofe kako bi se ljudski i ekonomski gubici sveli na najmanju moguću mjeru. Klimatske promjene povećavaju rizik od prirodnih katastrofa povezanih s vremenom, što predstavlja prepreku održivom razvoju, upozorio je Taalas. WMO kombinira tri međunarodno priznate skupine podataka s podacima sofisticiranih sustava ponovljene analize, što je čini međunarodnim izvorom podataka s najvećim autoritetom.

You may also like

0 comments