Ovo bi morao biti uvod u transformaciju ove zemlje

Vedran Jerković
Vladine mjere komentirao je i Vedran Jerković, programski savjetnik Nezavisne liste mladih.

“Koliko god da sam bio kritičan prema prvim mjerama koje Vlada RH za spas gospodarstva, jednako tako sada moram izraziti zadovoljstvo najavljenim drugim paketom. Drago mi je da je u vladi bilo sluha i razumijevanja za apele koji su dolazili iz privatnog sektora okupljenog oko inicijative Glas poduzetnika, HUP-a kao i od mnogih uglednih ekonomista.

Ove mjere će primarno mikro i malim poduzetnicima, kao i njihovim zaposlenicima omogućiti da prođu kroz ovu krizu s najmanjim mogućim posljedicama jer konačno pričamo o otpisu potraživanja s osnove poreza na dohodak i dobit, doprinosa, raznih parafiskalnih nameta, a ne o odgodama,” kaže Jerković i nastavlja.

“Također, ovo je iznimno važno i s makroekonomskog aspekta kada pričamo o javnom dugu. Koji će neminovno rasti što samo po sebi nije toliki problem u ovakvim izvanrednim situacijama. Bitno je da se tim novcem spašava produktivni dio društva, pa će dugoročno gledajući negativni efekti ove ‘koronakrize’ biti puno lakši za prevladati. Htio bih pohvaliti ovim putem i JLS-e poput Vrgorca, Bjelovara, Svete Nedelje i drugih, čiji su čelnici odmah reagirali i donijeli mjere poput otpisa komunalne naknade, otpisa najmova i slično. Stoga pozivam i sve ostale gradonačelnike i načelnike da se ugledaju na ove primjere dobre prakse i krenu istim putem,” navodi Jerković.

Jerković također upozorava kako je sada jasno koliko smo ovisili o turizmu, te kako s upravljanjem javnim financijama kao što je to Hrvatska radila do sada ne može doći do ozbiljne i cjelovite reforme koja nam je potrebna. “Sada vidimo da kada se društvo pokrene da se itekako stvari mogu mijenjati. Ali na ovome se ne smije stati. Ovaj drugi paket mjera, ako bude izglasan, treba biti samo uvod u jednu sveopću gospodarsku i teritorijalnu transformaciju ove države. Sada vidimo koliko je loše primarno ovisiti o turizmu. Niti jedna zemlja u povijesti se nije reformirala i uspjela na ovakvim politikama javnih financija”, dodaje.

“Ono što se nama događalo zadnjih nekoliko godina je što su nas morske struje nosile prema obali, a ne zato što smo mi upravljali u tom smjeru. Krize su sastavni dijelovi globalnih procesa. Zato uvijek treba biti spreman kad dođe do ozbiljne oluje na otvorenom moru. Na žalost, kockice mozaika svojom rastrošnošću, sve vlade do sada su slagale u smjeru nespremnosti na dolazak oluje. Štedi se kad imaš, ne kad nemaš. Nadam se da je lekcija naučena jednom za sva vremena”, zaključio je Vedran Jerković za portal Otvoreno

You may also like

0 comments