Ovisnost o Kini ruši cijenu dionice rijetkih metala

Analiza

Dok nas u medijima svakoga dana obavještavaju o brutalnim zaradama energetskih kompanija prošle godine, koju će u sljedećem razdoblju dobrom dijelu njih biti nemoguće ponoviti, pa tako Exxon, Shell i BP bilježe povijesne rekorde, stanje energetskih dionica na početku godine, odgovara osjećaju kako ova godina za taj sektor neće biti toliko dobra.

Vlada oprez i svojevrsna bonaca na koju će utjecati ocjene o dubini krize kao pokazatelju za potrebu za energentima u biznisu i industriji, jačini zime kao ishodištu za potražnju energenata u sektoru grijanja, vanjskopolitički utjecaji i ekonomski utjecaji poput krize u dobavnim pravcima, koju smo proživljavali proteklih godina, kao čimbeniku koji utječe na cijenu energenata.

Glavni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol tako je upozorio kako je Europa previše uzbuđena raspletom energetske krize te kako postoje još mnogi rizici povezani s opskrbom prirodnim plinom.

U intervjuu za Handelsblatt, rekao da je zabrinut za sljedeću zimu zbog nedostatka ruskog plina, većeg kineskog uvoza i malog rasta opskrbe što su čimbenici koji izazivaju brigu.

Dodao je kako Europa, pogotovo u pitanjima zelene tranzicije, previše ovisi o Kini i njenim nalazištima rijetkih metala, ključnih za akumulaciju obnovljive energije i baterije za električna vozila.

Ključne su sirovine u tom smislu litij, nikal, kobalt i mangan, a one su, također, burzovna roba. Njihova je potražnja tijekom prošle godine iznimno rasla, a kako je opskrbljenost tržišta bila manja od potražnje, zbog nedostatka eksploatacije, cijena im je, poglavito litiju, iznimno rasla.

Dodatno, cijena eksploatacije je vrlo visoka, potvrđuju to lokalne zajednice u Čileu, Australiji i Kini, jer se za proizvodnju koriste velike količine vode.

Međutim, ove se godine, uslijed potreba za tim sirovinama, očekuje značajnije povećanje proizvodnje, pa bi zbog uravnoteženja ponude i potražnje, moglo doći do pada cijena, što bi moglo dovesti do pada cijena dionica tvrtki koje se bave eksploatacijom na tržištu.

You may also like