Ovako brzi rast cijena nafte nije održiv

Upozorili financijaši

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, pa su u cijeloj veljači zabilježile skok od oko 20 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule nove najviše razine u posljednjih 13 mjeseci jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv bolesti COVID-19 ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Podršku cijenama pružili su i podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna pala za više od 10 posto ili milijun barela dnevno zbog neuobičajenog vala hladnoće u Teksasu. Smanjena je i prerada, na najnižu razinu od rujna 2008. godine, budući da su niske temperature izazvale prekid u opskrbi strujom.

No, krajem tjedna cijene su nafte izgubile dio dobitaka, među ostalim, zbog toga što se očekuje ponovno pokretanje proizvodnje u Teksasu. Uz to, dio trgovaca odlučio se na dobitonosnu prodaju jer su cijene nafte u veljači skočile oko 20 posto, što potražnja baš i ne podržava.

“Cijene nafte porasle su previše i prebrzo. Londonsko je tržište iznad razina prije pandemije, a to se još ne može reći za globalnu potražnju za naftom”, rekli su analitičari PVM-a. Iako se puno priča o smanjivanju razlike između ponude i potražnje, potražnja ni izbliza ne opravdava sadašnju razinu cijena, upozorili su.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, trebali sastati 4. ožujka kako bi razmotrili proizvodnu politiku. Cijene je pritisnuo i jači dolar jer to znači da nafta poskupljuje za one koji je kupuju drugim valutama.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

No, početkom ožujka OPEC+ razmotrit će mogućnosti povećanja proizvodnje nakon travnja, s obzirom na oporavak cijena, kažu izvori u OPEC+.

Neki proizvođači sugeriraju, pak, da proizvodnju ne bi trebalo povećati još neko vrijeme jer prijeti opasnost od ponovnog posrtanja u borbi protiv pandemije koronavirusa. Od početka godine cijene su nafte skočile više od 25 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 posto.

Vrijednost barela nastavila je rasti i jučer, za jedan dolar, na krilima optimističnog pogleda na stanje globalne ekonomije nakon što je tijekom vikenda donji dom američkog Kongresa odobrio golemi paket ekonomskih poticaja predsjednika Joea Bidena vrijedan 1,9 bilijuna dolara.

“Cijene nafte oporavile su se kao i većina rizične imovine na krilima američkog paketa poticaja gospodarstvu te nastojanja središnjih banaka da uvjere tržište kako neće biti skorašnjeg zaoštravanja kamatnih stopa”, komentirao je za CNBC Stephen Innes, glavni analitičar tvrtke Axi.

S druge strane, pritisak na rast cijene dolazi od očekivanja dijela trgovaca da će ovotjedni sastanak OPEC-a rezultirali stanovitim povećanjem proizvodnje, stoji u analizi koju donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments