Ova zima bit će teška, a sljedeća još i gora

Dekan RGN-a za Bloomberg Adria

Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu Vladislav Brkić za Bloomberg Adriju je komentirao stanje na energetskom tržištu i mjere Vlade koje bi trebale ublažiti udar visokih cijena na građane i gospodarstvo.

Istaknuo je kako je Hrvatska u relativno dobroj situaciji po pitanju opskrbe plinom jer imamo vlastitu proizvodnju, LNG terminal i solidno zapunjeno podzemno skladište, pa ne trebamo strahovati kao neke druge zemlje.

“Država je shvatila da državno skladište mora imati državne rezerve, a ne samo komercijalne, upravo zbog ovakvih poremećaja. Imamo sigurnu opskrbu plinom, pa se može raspravljati o rasterećenju. Trenutno se subvencioniraju mikro, mali i srednji poduzetnici s 15 lipa po gigavatsatu, a to je mjera teška 600 milijuna kuna. Na kućanstva se troši oko 45 posto plina, i ona su zaštićena, na toplane oko 30 posto, a na industriju oko 10 posto. Tu je i Petrokemija koja sama troši 15 posto. Možda postoji prostor da se uvede međutarifa i poveća subvencija, ovisno o veličini poduzetnika”, rekao je Brkić.

Na pitanje trebaju li državne kompanije poput HEP-a i Ine koje zbog rasta cijena energenata ostvaruju velike profite podmetnuti leđa u ublažavanju utjecaja visokih cijena, ističe kako se nalazimo u izvanrednom stanju u kojem najviše profitiraju burzovni mešetari jer energije na tržištu ima dovoljno.

“HEP je podmetnuo leđa, a Ina može reagirati tako da svoj plin prodaje po nižim cijena jer je domaći plin najjeftiniji plin”, izjavio je Brkić.

Smatra kako politika treba voditi računa o tome da se najprije zadovolje potrebe vlastite zemlje, a kako domaći plin nije dovoljan za sve naše apetite, naglašava da su se konkretni koraci svakako mogli poduzeti i ranije. Naveo je primjer Petrokemije koja zbog plina ima velike probleme, a o njoj uvelike ovisi poljoprivredna proizvodnja. “Krizna situacija s plinom traje već šest mjeseci i svakako su se odluke Vlade mogle donijeti i ranije”, istaknuo je.

Prokomentirao je i globalnu situaciju, rekavši kako je Rusija zbog visokih cijena plina ostvarila odlične profite, dok s druge strane Europa plaća visoku cijenu, a prijeti joj i potpuni prekid opskrbe iz Rusije. “Ova zima će biti teška, ali iduća može biti još i gora”, poručuje Brkić, dodajući kako se jako teško riješiti ovisnosti o ruskom plinu te da će to biti veliki zalogaj za europske političare.

Zaključio je kako će se cijene plina u narednim mjesecima smanjivati, odnosno stabilizirati i da do proljeća ne bi smjelo biti većih šokova ako skladišta budu puna, piše Bloomberg Adria.

You may also like