Otvoreno gradilište na TE Plomin 2

U Termoelektrani (TE) Plomin otvoreno je gradilište DENOX postrojenja za izdvajanje dušikovih oksida iz dimnog plina bloka 2, a riječ je o ključnoj investiciji koja će omogućiti da se od 2018. godine rad i ispuštanje plinova TE Plomin uskladi s graničnim vrijednostima emisija prema direktivama Europske unije, izvijestila je u četvrtak Hrvatska elektroprivreda (HEP).

DENOX postrojenje će nakon instalacije smanjiti emisije dušičnih oksida (NOx) TE Plomin 2 ispod 80 miligrama po prostornom metru što je daleko ispod granične vrijednosti od 200 miligrama koliko je propisano Direktivom o industrijskim emisijama (IED regulativom). Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska (danas General Electric – GE Hrvatska) su u prosincu 2014. potpisali ugovor o izgradnji DENOX postrojenja na TE Plomin 2. Vrijednost ugovora je 17,3 milijuna eura, a otvaranjem gradilišta započinju aktivnosti na samoj lokaciji, koje će se dovršiti tijekom planiranog zastoja u radu termoelektrane od svibnja do kolovoza 2017. godine.

Izvođač radova je konzorcij koji čine GE Italia i GE Hrvatska, a udio domaće komponente poslova je 34 posto, dok se preostalih 66 posto odnosi na najsuvremeniju uvoznu tehnologiju koja se po prvi put primjenjuje u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju HEP-a. “Završetak izgradnje DENOX postrojenja omogućit će TE Plomin da značajno ograniči emisije dušikovih oksida i time smanji svoj utjecaj na okoliš. Tehnologija koje će se ugraditi u DENOX postrojenje TE Plomin 2 temelji se na selektivnoj katalitičkoj reakciji, u skladu s najboljom europskom praksom i europskim smjernicama za najbolje raspoložive tehnike”, izjavio je direktor Termoelektrane Plomin Mihajlo Mirković.

Mirković je dodao kako je u 2016. godini više od 80 posto svih investicija u TE Plomin usmjereno u zaštitu okoliša. Istovremeno je 18,4 milijuna kuna uloženo za poboljšanje stupnja djelovanja turbine radi smanjivanja emisija ugljikova dioksida, zaštitu od buke, ugradnju LED rasvjete, rekonstrukciju odsumporavanja i elektrofiltara te zamjenu sustava mjerenja elektromagnetskog zračenja.

U HEP-u podsjećaju i na ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja bloka 2 TE Plomin, kojeg su u srpnju potpisali Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska (danas GE Hrvatska). Vrijednost ugovora je 9,5 milijuna eura, a jedan od najvažnijih rezultata modernizacije bit će manja potrošnja ugljena i manja emisija ugljikova dioksida, što je u skladu s aktivnostima TE Plomin na smanjenju utjecaja na okoliš, kažu u HEP-u.

You may also like