Home Ekonomija Otvorena prva tvornica za preradu ribe u Slavoniji

Otvorena prva tvornica za preradu ribe u Slavoniji

by admin

Prva tvornica za preradu ribe u Slavoniji, u Čačincima kod Orahovice, u koju je Poljoprivredno poduzeće Orahovica uložilo 25 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna sufinancirana iz programa IPARD, u petak je puštena u rad.

Nova tvornica kapaciteta je 3.000 tona ribe godišnje. Zapošljavat će 15 radnika, a proizvodi će se, osim na hrvatskom tržištu, naći i na tržištima Bugarske, Češke i Poljske pod znakom Panona Mare.

Uz svježu ribu iz nove tvornice izlazit će smrznuti i dimljeni program slatkovodne ribe. Posebna novost trebao bi biti čips od šarana.

“Nakon šest godina restrukturiranja i puno razgovora, ovaj je projekt definitivno uspio. Ova priča oko prerade ribe može biti i nešto puno više. Dobar dio novca došao je iz EU fondova”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je tvornicu pustio u rad.

Hrvatska u svom vlasništvu ima 23 ribnjaka površine gotovo 13.000 hektara, a da ih imamo još toliko siguran sam da bismo svu ribu mogli izvesti, rekao je Tolušić.

“Odgovor na zahtjeve tržišta i ubrzani tempo života, glavni su razlozi ulaganja u novu tvornicu, a presudne su bile i potrebe naših kupaca za gotovim i polugotovim proizvodom vrhunske kvalitete”, rekao je predsjednik Uprave Poljoprivrednog poduzeća Orahovica Vlado Čondić-Galiničić.

Poljoprivredno poduzeće Orahovica najveći je proizvođač slatkovodne ribe u Hrvatskoj. U 2015. godini na tržište je plasiralo više od 1.000 tona ribe od čega 70 posto u izvoz. Tvrtka trenutno ima organiziranu uzgoj ribe u ribnjacima ukupne površine od  4.500 hektara na lokacijama Grudnjak kod Orahovice, Lipovljani, Donji Miholjac, Pisarovina, Vrbovljani i Kopačevo.

Prema upisniku Ministarstva poljoprivrede, uzgojem slatkovodne ribe u Hrvatskoj bavi se 42 proizvođača na ukupno 50 uzgajališta u 18 županija. Najznačajnije vrste u slatkovodnom uzgoju su šaran i kalifornijska pastrva.

(Agencija)

Related Posts