Otvoren plinovod u Dugopolju

Otvorenjem plinovoda u Dugopolju, EVN Croatia svečano je obilježila dovođenje plina u Splitsko-dalmatinsku županiju. Izgradnjom 16 km duge plinske mreže i puštanjem u pogon jednog njenog dijela, EVN nastavlja polagano, ali sigurno mijenjati energetsku sliku Dalmacije.

S izgradnjom plinske mreže u Dugopolju EVN je započeo krajem 2013. Danas se 18 različitih poslovnih korisnika, kao što su Zagrebačka banka, ugostiteljstvo Dolis, Calzedonia, Alvimedica, Metro C&C, Marinexpert, Mercedes Benz – Jolly Autoline i OŠ Dugopolje, nalazi u različitim fazama priprema za povezivanje na plinsku mrežu. „Drago nam je što, uz pomoć EVN-a, postajemo predvodnici novog plinskog vala, za koji se nadamo da će zahvatiti cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Na investiciju smo se odlučili jer nam treba siguran i pouzdan izvor energije u proizvodnji Procaffe kave, naše vlastite mješavine kave. Očekujemo značajne uštede u proizvodnji“, izjavio je vlasnik proizvođača Procafee kave Karlo Blonder.

Osim poslovnih korisnika, dva novoizgrađena objekta i urbana vila s četiri stana također su u prvoj fazi priprema za priključivanje. Svi zainteresirani korisnici trebali bi se povezati na plinsku mrežu do rujna ove godine. “Dugopolje je s današnjim danom prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji s funkcionalnom i sigurnom plinskom mrežom. Radujemo se prvim korisnicima, koji su prepoznali mnoge pogodnosti plina u odnosu na druge energente. Također se radujemo skorom susretu u Splitu“ izjavio je direktor EVN-a Werner Casagrande. Prošle su se godine radovi na izgradnji plinske mreže po prvi put odvijali paralelno u sve tri koncesijske županije. Na EVN-ovu plinsku su mrežu su od 2011. povezani veći gradovi poput Zadra, Benkovca, Biograda na Moru i Šibenika. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, EVN planira povezati Dugopolje, Solin, Klis, Kaštelu i Split. Idući korak je povezivanje Klisa na plinsku distributivnu mrežu. Prvi korisnici u Splitu očekuju se tijekom 2016. godine. Dosad je EVN izgradio 70 km plinovoda u sve tri županije obuhvaćene koncesijom. (Energetika-net)