Otvoren je stečajni postupak za TOZ

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala i za 11. studenog zakazao prvo ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine vjerovnika.

Prema sudskom rješenju, za stečajnog upravitelja imenovan je Duško Koruga, a pozivaju se svi vjerovnici da u roku 30 dana od isteka osam dana od objave oglasa u Narodnim novinama stečajnom upravitelju prijave svoje tražbine. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi Fine iz srpnja, utvrđeno je kako je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.

Prema prošlomjesečnom izvješću dosadašnjeg privremenog stečajnog upravitelja, stečajni razlog je nesposobnost za plaćanje, a imovina dužnika je dostatna za namirenje troškova prethodnog i stečajnog postupka. Na ročištu radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka prokurist dužnika nije se protivio otvaranju stečajnog postupka i priznao je postojanje razloga nesposobnosti za plaćanje. Prokurist nije imao primjedbi na izviješće privremenog stečjanog upravitelja.

U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom prošlog mjeseca. TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.  Zagreb je zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

You may also like