Home Politika Otto Perez dao ostavku

Otto Perez dao ostavku

by admin

Predsjednik Gvatemale Otto Perez podnio je u četvrtak ostavku, javio je list El Periodico na internetskoj stranici pozivajući se na njegova glasnogovornika, nakon što je izdan uhidbeni nalog za predsjednika zbog sumnji u korupciju. “Predsjednik je podnio ostavku” parlamentu, citira list riječi glasnogovornika Jorgea Ortege.

Sud u Gvatemali u srijedu je naredio uhićenje predsjednika Pereza, a dan ranije parlament je ukinuo njegov imunitet za kazneni progon nakon višemjesečne krize koja je pogodila Gvatemalu zbog optužbi za korupciju protiv 64-godišnjeg umirovljenog generala koji je 2012. izabran za predsjednika upravo zbog borbe protiv kriminala i korupcije. Glavna državna tužiteljica Gvatemale Thelma Aldana u srijedu kasno navečer preko Twittera je objavila da je zatražila uhidbeni nalog za Pereza zbog optužbi za protuzakonito udruživanje, uzimanje mita i carinske prijevare.

Perezovi odvjetnici kazali su kako će se on pojaviti u četvrtak na sudu u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Perez, koji se po ustavu zemlje ne može ponovno kandidirati, trebao bi ostati na funkciji predsjednika države do siječnja kada će predati dužnost novom predsjedniku nakon predsjedničkih izbora u nedjelju. On je zanijekao da je počinio bilo kakvo kazneno djelo i stoga nema namjeru podnijeti ostavku.

Mirni prosvjedi organizirani su svakog tjedna od travnja kad je otkriven korupcijski skandal kojemu se dodaju i druge otada otkrivene afere. Pereza je optužilo tužiteljstvo i povjerenstvo UN-a (Cicig) da je upravljao sustavom korupcije unutar carine uz pomoć kojeg su dužnosnici primali mito kako bi izuzeli od poreza neke uvozne proizvode.

Njegova bivša potpredsjednica Roxana Baldetti već je u pritvoru u okviru te afere. Polovicom kolovoza prethodni zahtjev za ukidanjem njegova imuniteta propao je zbog nedovoljnog broja potrebnih glasova. No, suočeni s rastućom ljutnjom naroda, zastupnici od kojih su brojni oni kojima je radno mjesto u pitanju na izborima u nedjelju, u utorak su podržali proceduru.

Related Posts