OTP u tromjesečnom gubitku zbog konverzije

Mađarska OTP banka izvijestila je u petak da je u trećem tromjesečju poslovala s gubitkom zbog troškova konverzije kredita u inozemnim valutama u Rumunjskoj, Hrvatskoj i matičnoj Mađarskoj.

U tromjesečju do kraja rujna banka OTP zabilježila je neto gubitak od 3,66 milijardi forinti (12,67 milijuna dolara), naprema neto dobiti od 34,1 milijardu forinti u istom razdoblju prošle godine. OTP je u promatranom razdoblju uknjižio velike jednokratne troškove vezano za programe konverzije zajmova denominiranih u stranoj valuti, uglavnom u švicarskom franku koji je u proteklih godinu dana znatno ojačao i otežao povrat kredita dužnicima u regiji. Ukupna je vrijednost tih prilagodbi 38,3 milijarde forinti, od čega 6,3 milijarde forinti otpada na konverziju kredita u francima u Hrvatskoj u eurske kredite. Iznos od 25,5 milijardi forinti izdvojen je za troškove konverzije u Rumunjskoj, te dodatnih 6,5 milijardi forinti za konverziju deviznih potrošačkih i kredita za kupnju vozila u forinte u matičnoj Mađarskoj.

U OTP-u su u studenom odlučili ponuditi rumunjskim klijentima mogućnost konverzije kredita u švicarskim francima u domaće leje ili u eure, uz djelomičan oprost duga kako bi se rate smanjile na razine iz prosinca 2014., prije švicarskog ukidanja minimalnog tečaja franka prema euru. Bez jednokratnih stavki banka bi treće tromjesečje zaključila s neto dobit od 34,6 milijardi forinti, što bi bilo tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a 15 posto manje nego u prethodnom tromjesečju.

Neto prihodi od kamata smanjeni su u trećem tromjesečju dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosili su 137,7 milijardi forinti. Blago su – za tri posto na godišnjoj razini – pali i neto prihodi od naknada i proviziji, i iznosili su 42,6 milijardi forinti. Ukupni troškovi rizika uvećani su u trećem tromjesečju 28 posto, na 58,2 milijarde forinti ali su u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom smanjeni 15 posto, kliznuvši na 168 milijardi forinti.

You may also like

0 comments