Home Ekonomija OTP podigao tromjesečnu dobit

OTP podigao tromjesečnu dobit

by Agencije

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o znatno većoj neto dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući upola nižim poreznim obvezama i znatno smanjenim rezervacijama za nenaplative kredite.

Banka je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključila s neto dobiti od 34,3 milijarde forinti (123,8 milijuna dolara). U istom razdoblju prošle godine iznosila je samo 1,9 milijardi forinti, pritisnuta tada još uvijek punim iznosom posebnog bankovnog poreza. Čak i ako se izuzmu posebne stavke poput nižeg posebnog poreza, neto dobit bila je 67 posto viša nego u istom razdoblju lani i iznosila je 47,6 milijardi forinti.

U posljednje vrijeme bančine je rezultate pritiskalo nepredvidivo regulatorno okruženje u središnjoj Europi, osobito u matičnoj Mađarskoj, te nepovoljni uvjeti za poslovanje u pojedinim dijelovima Rusije i Ukrajine. Ove godine mađarsko tržište bilježi rast a očekuje se i promjena negativnog trenda u Ukrajini i Rusiji gdje je banka zabilježila pozitivne rezultate već u prvom tromjesečju, navodi se u izvješću. Zahvaljujući tome banka je smanjila rezervacije za rizike za 68 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na samo 20,8 milijardi forinti, najnižu razinu od trećeg tromjesečja 2008. godine.

Prihodi su joj također kliznuli na najnižu razinu u osam godina, od 177,5 milijardi forinti, smanjivši se za šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pritisnuti rekordno niskim kamatnim stopama u Mađarskoj i smanjenim kreditima u Rusiji i Ukrajini.

Neto prihodi od kamata tako su na razini grupe smanjeni 10 posto na godišnjoj razini, na 129 milijardi forinti. Utjecaj toga pad nije amortizirao ni 4-postotni rast neto prihoda od naknada i provizija, koje su dosegnule 38,8 milijardi forinti.

Related Posts