Otopljavanje odnosa Japana i Rusije

Japanski premijer Shinzo Abe putuje u petak u Vladivostok na krajnjem ruskom istoku na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom, koji bi trebali ojačati suradnju između dvije zemlje već desetljećima u teritorijalnim razmiricama oko Kurilskih otoka.

Radi se o drugom posjetu Abea Rusiji od početka godine. U svibnju po završetku sastanka u Sočiju, Shinzo Abe kazao je kako primjećuje “napredak” oko rješenja pitanja Kurila, kad su se oba čelnika založila za “pregovore uz novi pristup ne opterećujući se starim načinom mišljenja”, izjavili su japanski diplomati.

Sastanak dvojice čelnika održat će se u okviru Gospodarskog foruma istočnih zemlja koji počinje u petak u Vladivostoku. Kao znak smirivanja s ruske strane, Rusija je objavila nekoliko dana prije susreta da će do “dugo odgađanog posjeta” Vladimira Putina Japanu doći u prosincu. Ruski predsjednik nije posjetio Japan od 2005.

Odnosi Moskve i Tokija zategnuti su zbog svađe oko četiri otoka u arhipelagu Kurila koje je na kraju Drugog svjetskog rata zauzeo Sovjetski Savez a pravo na njega polaže Japan, što je spriječilo dvije zemlje da potpišu mirovni ugovor po završetku rata pa sve do danas.

Putin je rekao u intervjuu za Bloomberg News da je voljan napraviti kompromis glede tog teritorijalnog spora, ali da to ne uključuje trgovinu ili prodaju otoka. “Govorimo o nalaženju rješenja s kojim se nijedna strana neće osjećati kao da je poražena ili gubitnica”, istaknuo je.

“Mi ne trgujemo teritorijem, iako je problem mirovnog sporazuma s Japanom ključan”, kazao je. “Mi bismo jako željeli pronaći rješenje tog problema s našim japanskim prijateljima.”

You may also like