Otopljavaju li odnosi Rusije i SAD-a?

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Moskvi tijekom primanja savjetnika američkog predsjednika za sigurnost Johna Boltona rekao da se nada da je taj posjet prvi korak prema zbližavanju Sjedinjenih Država i Rusije.
“Vaš posjet nam ulijeva nadu da su to prvi koraci prema uspostavi odnosa između naših država”, rekao je Putin na početku razgovora koji je prenosila televizija.

Ruski predsjednik je zatim ustvrdio da rusko-američki odnosi nisu na najboljoj razini. To stanje je “velikim dijelom rezultat grube borbe u unutarnjoj politici u Sjedinjenim Državama”, rekao je.

“Rusija nije nikada težila konfrontaciji. Nadam se da ćemo s vama danas moći razgovarati o onome što mogu obje strane učiniti za uspostavu punih odnosa na temlje jednakosti i međusobnog poštivanja”, dodao je ruski predsjednik.

“Nadam se da ćemo moći, kao i tijekom razgovora s vašim kolegama, razgovarati o mogućnostima poboljšanja suradnje između Rusije i Sjedinjenih Država”, odgovorio je Bolton.

“I u prošlosti su se naši čelnici i njihovi savjetnici sastajali i mislim da je to bilo dobro dvije zemlje, kao i za svjetsku stabilnost, a predsjedniku Trumpu je do toga stalo”, dodao je. Bijela kuća je objavila da je Bolton u Moskvi kako bi razgovarao o mogućem susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova ruskog kolege.

Donald Trump, na dužnosti američkog predsjednika od siječnja 2017. i Vladimir Putin su se do sada susretali na međunarodnim sastancima, posljednji puta u studenom 2017. u Vijetnamu. Razgovori ruskog predsjednika i Trumpova savjetnika trebali biti biti usmjereni na “glavne međunarodne probleme” i “žalosno stanje bilateralnih odnosa”, rekao je u srijedu ujutro glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Nakon dolaska u Rusiju, John Bolton se najprije sreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim s kojim je razgovarao oko sat i pol.

You may also like

0 comments