Otkazi u Croscu nisu politička nego poslovna priča

Priopćenje
Tvrtka Crosco, članica INA grupe koja pruža usluge bušenja pri istraživanju te proizvodnji nafte i plina, mogla bi uskoro otpustiti oko 200 ljudi. To je više od 20% od ukupnog broja zaposlenih.

Problemi u poslovanju nastali su zbog krize izazvane epidemijjom, niske cijene nafte te velikog pada potražnje za energentima.

– Mi konkretno smo izgubili praktički sve naše poslove u inozemstvu. Imali smo u travnju jednu situaciju da smo nekoliko dana imali nula sati koje smo mogli naplatiti našim klijentima. Tijekom svibnja i lipnja dešavala se situcija da je preko 90% naših djelatnika oslobođeno obveze od rada što je jedna vrlo nepovoljna situacija, rekao je predsjednik Uprave Crosca Igor Kruljac.

“INA je znatno pogođena krizom koja se ogleda u padu cijena nafte i plina na svjetskim tržištima te istovremenom padu potražnje za derivatima koja je u vrijeme zastoja uzrokovanog pandemijom koronavirusa bila i do 50 posto. Kompanija je zbog toga morala poduzeti brojne operativne i financijske mjere usmjerene na stabilizaciju poslovanja, a o čemu je obavijestila financijsku i opću javnost.

Ova je kriza globalnog karaktera i pogodila je sve naftne i plinske kompanije koje su uvelike reagirale na isti način, odnosno troškove i ulaganja prilagodile su situaciji na tržištu. To se posebice odrazilo na servisne kompanije jer zbog niske cijene nafte i plina ne ugovaraju se novi poslovi, obujam održavanja je sveden na nužni minimum te dolazi do znatnih problema s naplatom potraživanja”, stoji u odgovoru iz Ine.

Dodaju i da je Crosco, prvi puta od svog osnivanja imao nekoliko dana s nula radnih sati, da su prihodi kompanije višestruko niži od troškova i da će biti potrebno poduzeti ozbiljne mjere kako bi se financijska situacija stabilizirala. “Pri tome potrebno je istaknuti kako od početka ove globalne krize do danas, zbog značajnog prestanka poslovnih aktivnosti i posljedično prestanka potrebe za radom, gotovo 90 posto radnika Crosca oslobođeno je obveze rada uz pravo na naknadu plaće.”

Crosco će, kako najavljuju iz Ine, nakon restrukturiranja, biti usmjeren primarno na servisiranje potreba Ine i MOL-a, no isto tako otklanjaju mogućnost zatvaranja kompanije.

“Organizacijske promjene imat će za posljedicu ukidanje određenog broja radnih mjesta ili smanjenje izvršitelja na pojedinim radnim mjestima. Očekivano restrukturiranje obuhvatit će nešto više od 200 zaposlenika Crosca, dok će konačna brojka biti poznata nakon što se razmotre sve potencijalne mjere otklanjanja potrebe za otkazivanjem.”

“Trenutno je u tijeku zakonski postupak savjetovanja s Radničkim vijećem. Sukladno internim aktima radnicima koji će napustiti kompaniju osigurana su značajno veća prava nego prava propisana Zakonom o radu, konkretno u odnosu na otpremninu ona je višestruko viša od zakonom propisane otpremnine. Cilj spomenutih operativnih i financijskih mjera je stvaranje preduvjeta za održivo poslovanje u krizi te očuvanja najvećeg mogućeg broja radnih mjesta. Nema govora o zatvaranju kompanije”, poručuju iz Ine.

You may also like

0 comments