Oteti predsjednik i premijer Burkine Faso, SAD traži hitno oslobađanje

Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države zatražili su u četvrtak hitno oslobađanje predsjednika Burkine Faso, premijera te zemlje i nekolicine drugih dužnosnika nakon što ih je uhitila predsjednička garda. Vijeće sigurnosti “najsnažnije osuđuje” uhićenje predsjednika Burkine Faso Michela Kafanda i premijera Isaaca Zida, te traži da se oni hitno oslobode.

U izjavi prihvaćenoj jednoglasno Vijeće traži od svih čimbenika u Burkini Faso da se “suzdrže od nasilja”. Ono izražava čvrstu potporu prijelaznim vlastima u toj zemlji te traži od svih da se poštuje kalendar tranzicije, posebno slobodni i vjerodostojni izbori predviđeni za 11. listopada. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također je zatražio hitno oslobađanje privremenog predsjednika i premijera. Nepunih mjesec dana prije odlučnih predsjedničkih izbora u Burkini Faso, pripadnici predsjedničke garde oteli su u srijedu navečer privremenog predsjednika zemlje Kafanda i njegovog premijera Zida u Ouagadougouu. “Sjedinjene Države snažno osuđuju svaki pokušaj da se preuzme vlast neustavnim putem ili rješavanje unutarnjepolitičkih nesuglasica uz korištenje sile”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby u priopćenju.

Nepunih mjesec dana prije odlučnih predsjedničkih izbora u Burkini Faso, članovi pukovnije predsjedničke sigurnosti (RSP) su oteli u srijedu navečer privremenog predsjednika zemlje Michela Kafanda i njegovog premijera Isaaca Zida u Ouagadougouu u pokušaju državnog udara. Taj novi nasilni čim pretorijanske garde bivšeg predsjednika Blaisea Compaorea, koji je u listopadu 2014. potjeran s vlasti, unio je nesigurnost u zemlju u kojoj će se 11. listopada održati predsjednički i parlamentarni izbori kojima bi se trebala završiti tranzicija.

Za sada nisu poznati zahtjevi RSP-a. Više stotina ljudi je stiglo početkom večeri do predsjedničke palače izvikujući zahtjeve za oslobođenjem predsjednika, javlja agencija France Presse. Oko 19 sati vojnici su pucali na prilazima predsjedničkoj palači i rastjerali prosvjednike koji su tada krenuli prema središtu grada. Prekinute su emitiranja Radio France Internationale i privatnog radija Omega. Kriza je počela kada su vojnici RSP-a upali u dvoranu Vijeća ministara i oteli predsjednika Faso Michel Kafandoa, premijera Isaaca Zidu i još dvojicu ministara, naveo je u priopćenju predsjednik Nacionalnog vijeća tranzicije Cheriff Sy.

You may also like