Oštro pale cijene nafte, nakon dužeg perioda rasta

Tjedna analiza
 Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna oštro pale, prvi put nakon šest tjedana rasta, jer su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala na 38,73 dolara, dok je na američkom tržištu barel na 36,26 dolara. To je pad od približno osam posto

Uspon cijena nafte, koji je trajao šest tjedana, prošloga je tjedna prekinut zbog straha da možda završetak pandemija koronavirusa još nije na vidiku, s obzirom da približno polovina saveznih država u SAD-u bilježi rast novih slučajeva zaraze. Posljednjih mjeseci cijene su nafte rasle jer su se ulagači nadali brzom oporavku globalnog gospodarstva od koronakrize, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti u svijetu.

Međutim, prošloga su tjedna ulagače razočarale ekonomske procjene i poruke američke središnje banke. Fed je, naime, u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američko gospodarstvo moglo pasti 6,5 posto, a iduće porasti 5 posto. Iz te središnje banke poručuju kako je šok bio brutalan te kako će oporavak biti dug. Ključne će kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine.

Na slabost potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte ukazuje i posljednje izvješće američke vlade o rastu tamošnjih zaliha nafte i benzina u prošlom tjednu. Zalihe sirove nafte dosegnule su rekordnih 538 milijuna barela, budući da je u zemlju stigla jeftina nafta uvezena iz Saudijske Arabije, a potražnja još nije dovoljno jaka, stoji u izvješću nizozemskog think thanka ING Snap.

Zalihe su porasle, unatoč smanjenju proizvodnje američkih proizvođača, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u na najnižu razinu od 1940. godine, od kada se prate ti podaci, objavila je kompanija Baker Hughes.

Proizvodnju su drastično smanjili i proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, takozvane skupine OPEC+. OPEC+ smanjio je od početka svibnja isporuke nafte za 9,7 milijuna barela dnevno, što je oko desetina potražnje iz razdoblja prije izbijanja pandemije.

Tržište je na raskrižju. Ako se potražnja nastavi poboljšavati, naftno tržište bi moglo dodatno porasti. No, ako se situacija s koronavirusom pogorša, tržište će pasti, navode u ING-u.

You may also like

0 comments