Home TribinaAnalize Oštriji energetski rat donijet će kaos na tržištu

Oštriji energetski rat donijet će kaos na tržištu

by Energypress.net

Analitičari za CNBC

Europa je ponovno spremna pojačati pritisak na ruske naftne prihode, nastojeći iscrpiti ratnu blagajnu predsjednika Vladimira Putina. No, neki energetski analitičari zabrinuti su da bi predložene mjere mogle uzrokovati “značajne tržišne neravnoteže”.

Zabrana izvoza ruskih naftnih proizvoda od strane Europske unije trebala bi stupiti na snagu 5. veljače. Embargo će stupiti na snagu točno dva mjeseca nakon što je Zapad poduzeo daleko najznačajniji korak za smanjenje prihoda od izvoza fosilnih goriva kojima se financira ruski rat.

Grupa sedam uvela je 5. prosinca gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara. To je došlo uz zabranu uvoza ruske sirove nafte od strane EU-a, kao i odgovarajuće zabrane drugih G-7 partnera, piše CNBC.

Smatra se da će predstojeći embargo EU-a na ruske naftne derivate biti i složeniji i razorniji od onoga što je bilo prije.

Kao dio šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, usvojenog u lipnju prošle godine, 27-člani blok uveo je zabranu kupnje, uvoza ili prijenosa morskom sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije.

Ograničenja za rusku sirovu naftu stupila su na snagu 5. prosinca, dok će se mjere usmjerene na moskovske rafinirane naftne proizvode primjenjivati od 5. veljače.

Analitičari konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group upozorili su da će trenutna zabrana EU-a “vjerojatno imati više razornog učinka od prethodnih sankcija EU-a za uvoz sirove nafte”.

Zabrinutost oko daljnjih prekida opskrbe dolazi usred razgovora o daljnjem ograničavanju cijena nafte. EU i njeni G-7 saveznici navodno razmatraju ograničenje cijene od 100 dolara po barelu za vrhunske ruske naftne proizvode poput dizela i ograničenje od 45 dolara za snižene proizvode kao što su loživo ulje i industrijska maziva.

Očekuje se da će pragovi, o kojima je prvi izvijestio Bloomberg prošli tjedan, također stupiti na snagu 5. veljače, iako bi se brojke mogle promijeniti tijekom razgovora između država članica i saveznika bloka.

Glasnogovornik Europske komisije, izvršnog ogranka EU-a, rekao je da su razgovori između država članica u tijeku, ali je odbio dati bilo kakve dodatne pojedinosti.

“Ako se uvede, to bi bilo u zadnji tren, potencijalno stvarajući veću zbrku na tržištu”, rekli su analitičari Eurasia Group.

“Očekujemo određene poremećaje, osobito neposredno nakon zabrane jer tržišta EU-a nastavljaju nizati alternativne opskrbe”, rekao je Matthew Sherwood, analitičar u Economist Intelligence Unitu, CNBC-u putem e-pošte. “Također očekujemo da će ovo općenito izvršiti pritisak na cijene naftnih derivata.”

Sherwood je rekao da tim u EIU-u predviđa određeno preusmjeravanje tokova, pri čemu će Moskva slati više barela u Kinu, Indiju, Bliski istok i Afriku, a Europa će pojačati uvoz iz Indije, Kine, Bliskog istoka i SAD-a.

To bi, dodao je, vjerojatno povećalo troškove prijevoza.

Energetski analitičari bili su skeptični u pogledu utjecaja gornje granice cijena G-7 na rusku naftu, posebice jer je Moskva uspjela preusmjeriti velik dio svojih europskih pomorskih isporuka u Kinu, Indiju i Tursku.

EU je pozvala Indiju i Kinu da podrže ograničenje cijena ruske nafte. Unatoč tome, izvješćuje se da je uvoz nafte iz Indije skočio na petomjesečni rekord u prosincu jer je zemlja aktivno povećala kupnju ruske sirove nafte, dok se Kina smatrala drugim najvećim kupcem nafte Urals u siječnju, piše CNBC.

Related Posts