Ostojiću neprihvatljivo da se na granicu s Hrvatskom šalju vojne snage

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je u četvrtak u Luxembourgu da je za Hrvatsku neprihvatljivo da zemlje Višegradske skupine šalju policijske službenike na schengenske granice jer bi to značilo da se pored žice između Hrvatske i Mađarske šalju još policijske i vojne snage.

“Nije dobra poruka da se pored žice, pored zida, koji je napravljen između Mađarske i Hrvatske sad još dodatno šalju snage koje nisu samo policijske, nego prema informacijama koje imamo, čak i vojne. To je nešto što je za Hrvatsku apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Ostojić. Dodao je da je tu riječ o malom broju vojnika i policajaca, “ali da na simboličkoj razini nije prihvatljivo imati žice između dviju zemalja EU-a i vojne ili policijske snage”.

Ostojić je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova, na kojem je glavna tema jačanje nadzora nad vanjskim granicama Unije i bržeg vraćanja migranata koji nemaju pravo na azil. Ostojić kaže da Mađarska na neki način traži pomoć u zaštiti granice, što bi moglo stvoriti dodatne diplomatske probleme između zemalja koje su iskorištene za zaštitu granica i onih prema kojima se postavlja zaštita.  “Bilo bi puno pametnije da se to radi kao što se inače radi s Austrijancima, Mađarima na makedonskoj granici, ili u Grčkoj gdje imamo službenu operaciju Frontexa”, rekao je Ostojić.

O migrantskoj krizi osim na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će se i na konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, koja počinje kasno popodne u Luxembourgu. Ministrima unutarnjih i vanjskih poslova zemalja članica EU-a pridružit će se kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana te predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a Frontexa i EASO-a.

Hrvatsku će na toj konferenciji predstavljati ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, dok je Ostojić zbog drugih obveza ranije napustio sastanak ministara unutarnjih poslova i vratio se u Hrvatsku. Tema konferencije je veliko povećanje broja migranata koji zapadnobalkanskom rutom dolaze s Bliskog istoka, a sudionici će razgovarati o mogućnostima jačanja solidarnosti i pravilnog upravljanja izbjegličkim i migracijskim tokovima.  Na upit nije li možda razlog njegova nesudjelovanja na toj konferenciji to što je Hrvatska u nekoj vrsti svađe s nekim zemljama na toj ruti, Ostojić je odgovorio niječno, da ima drugog posla i obveza i da je puno važnije da na tom sastanku bude ministrica vanjskih poslova. “Nema potrebe da inzistirate na toj situaciji. Reći ću samo činjenice – kada netko govori da ima 154 tisuće evidentiranih izbjeglica a da se pri tome teško može pokazati više od par stotina, onda naravno da to nije iskrena podloga za razgovor. Prema tome, dok se to ne promijeni tu imamo ozbiljan problem. Ne možete govoriti da imate 154.000 ljudi, pri tome tražiti novce od EU-a, tražiti da se razgovara o donacijama i slično i to je jedan od razloga zašto se moramo vratiti u iskrenu poziciju. Ja sam bio prvi od ministara koji je podržavao da se pomognu prihvatni centri u Makedoniji i Srbiji, bez ikakvih problema”, rekao je Ostojić.

Na pitanje tko je zaslužan da Mađarska napokon vraća vlak Hrvatskoj, Ostojić je rekao “definitivno Orban”. “Koliko ja shvaćam, definitivno gospodin Orban, direktno. Ja sam zaista iznenađen njihovim priopćenjem danas, a to je da oni izdaju naloge državnom odvjetništvu. Moram biti iskren da bi to u Hrvatskoj bio ne skandal nego strašna stvar, kad bi netko naredio državnom odvjetništvu da pusti vlak, to podrazumijeva da su vjerojatno imali nalog da ga zadrže”, rekao je. Dodao je da je povratak vlaka dogovoren na sastanku ravnatelja dviju policija 1. listopada. “Ne bih ulazio u to je li trebalo čekati daroprimca, ali očito je da je odluka donesena na najvišoj razini”, rekao je Ostojić. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Budimpešti izjavila da je, nakon njezinih razgovora s mađarskim dužnosnicima, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna na njezinom teritoriju.

Ostojić je odgovorio i na pitanje surađuje li dobro s predsjednicom Grabar-Kitarović, koja je otkazala dolazak na prijam za dan policije zbog prehlade. “Prvo moram reći da je meni izuzetno bitno prije svega da se gospođa predsjednica brzo oporavila od one prehlade koja je trajala možda sat-dva. Točno je da je zaista otkazan prijam i što se toga tiče uskraćeni su oni ljudi koji su trebali dobiti odlikovanja od gospođe predsjednice. Nemam što dodati”, rekao je Ostojić.

You may also like