Ostojić: slovenski zahtjevi jednostrani i nedogovoreni

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić traženje slovenske strane za ograničavanjem broja migranata i izbjeglica koje iz Hrvatske stižu u Sloveniju i dostavom podataka o nacionalnosti osoba u migrantskom valu, ocijenio je u srijedu jednostranim i nedogovorenim. 

 Izvijestio je da će se sutra održati sastanak šefova granične policije Italije, Slovenije i Austrije.

Sastanak je predložila austrijska ministrica unutarnjih poslova radi razmatranja realizacije zaključaka briselskog sastanka s kraja listopada prošle godine čelnika zemalja na migrantskoj ruti i međuosobnih dogovora.

 Događa se situacija u kojoj se na ruti kretanja migranata i izbjeglica poduzima jednostrana i nedogovorena odluka u trenutku kad Europa “spava”, upozorio je Ostojić na konferenciji za novinare u  Ministarstvu unutarnjih poslova.
 Hrvatska je o tome odmah izvijestile Bruxelles i zemlje na ruti da i od njih očekujemo popise i da postupaju po istim pravilima, jer će u suprotnom ljudi biti vraćeni, istaknuo je Ostojić.

 Ostajemo pri tome da Hrvatska inzistira na koordinaranom djelovanju svih zemalja na ruti, a ne samo njih nekoliko, reklao je.
U Hrvatsku do sada ušlo 572.140 migranata i izbjeglica
 Prema jutrošnjim podacima Nacionalnog koordinacijskog centra u Hrvatsku je od početka migrantske krize, sredinom rujna,  ušlo 572.140 migranata i izbjeglica.
 Trenutačno se u zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu nalazi 21 osoba, a jučer je u Hrvatsku stiglo 2.650 osoba.
 Očito je kako je ta tema jedna od najvažnijih i da je potrebno što prije usuglasiti stavove i pripremiti potrebne poteze, jer bi se moglo dogodoti da po 3.000 osoba dnevno ostaju u Hrvatskoj, a što bi moglo dovesti do domino efekta u svim zemljama na ruti, rekao je Ostojić.
 Oni koji žele preuzeti brigu o sigurnosti u zemlji neka se za to što prije počnu pripremati, jer je to bitan segmnet nacionalne sigurnosti, dodao je.
 Ocijenio je kako se sada uspjelo da se migrantska i izbjeglička kriza ne odrazi na nacionalnu i sigurnost građana u Hrvatskoj i da ne bude ugrožene. Ovo je situacija u kojoj se u roku od 24 sata puno toga može promijeniti, upozorio je Ostojić dodavši kako jedva čeka što prije predati dužnost.
 Pohvalio je volontere, prevoditelje i policajce u Slavonskom Brodu koji su pravodobnim reagiranjem i lociranjem putem interneta pridonijeli spašavanju izbjeglica koje su doživjele brodolom u Egejskom moru.
 Ostojić je, među ostalim, naveo kako je makedonskoj policiji pružena pomoć i da će im dostaviti i potrebnu opremu u registraciju izbjeglica kako bi pravodobno dobili podatke o njima prije nego što dođu u Hrvatsku i mogli reagirati u slučaju da se nalaze na Interpolovoj listi, odnosno da postoji sumnja da su povezani s terorizmom.

You may also like

0 comments