Ostojić: Problem sa žicom na slovenskoj granici riješit će nam lovci

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u petak je za slovensko postavljanje žice na hrvatskom teritoriju rekao kako tim potezom slovenska Vlada pokušava smiriti napade da ne čini dovoljno na zaštiti granice od izbjegličkog vala, ističući da će se problem sa žicom riješiti s lovačkim društvima.

“Na provokaciju vezanu za žicu još ne odgovaramo, ispoštovat ćemo zakone Republike Hrvatske. Naš jedan policajac sve pazi i kontrolira. Možemo žicu ukloniti odmah i napraviti incident. Ovaj dio žice riješti ćemo sa lovačkim društvima”, izjavio je Ostojić novinarima u slavonskobrodskom tranzitnom Centru za izbjeglice.

Izjavu slovenskog premijera Mire Cerara kako predosjeća da bi Hrvatska mogla pustiti izbjeglice preko granice mimo rute Ostojić je ocijenio potpuno nerealnom, jer se sve izbjeglice, naglasio je, prema Sloveniji voze uz kontinuirano dogovaranje s drugom stranom uz redovite najave. “Osjećaj ga je prevario, jer se strogo držimo Juncknerovog plana”, istaknuo je.

Ustvrdio je da Slovenija ne može žicom, a posebno ne vojskom pokriti cjelokupnu graničnu liniju sa Hrvatskom. “Problem ćemo riješiti, a kad, prepustite strategiju hrvatskoj policiji”, poručio je Ostojić. Ponovio je poziv Sloveniji da poboljša uvjete za izbjeglice u prihvatnom centru, ocijenivši kako su sadašnji uvjeti gori od onih koje je Hrvatska imala u Opatovcu. To što je i Austrija krenula s postavljanjem ograde ocjenjuje kao dodatni pritisak i “kontra signal” za izbjeglice, s obzirom da takve najave samo ubrzavaju dolazak novog vala izbjeglica.

Vezano uz otvaranje nove izbjegličke rute preko Bugarske ministar zasad nije mogao potvrditi iz kojeg smjera su te izbjeglice došle, iz Grčke ili izravno iz Turske, dodavši da točne podatke nema zbog nedostatka komunikacije s Grčkom. Prema procjeni hrvatske i austrijske policije, ovom rutom dnevno stiže od 700 do 1.000 izbjeglica. Unatoč očekivanom smanjenju broja ulazaka izbjeglica u Hrvatsku, kroz tranzitni centar u Slavonskom Brodu u zadnja je 24 sata prošlo 9.823 osoba, a to odstupanje od procjena nastalo je, rekao je Ostojić, zbog otvaranja nove izbjegličke rute preko Bugarske. Ostojić je kazao kako se zbog novog štrajka u grčkom javnom prijevozu ne očekuje jenjavanje vala izbjeglica iz Grčke, jer su transport s tamošnjih otoka preuzeli privatni brodari.

You may also like

0 comments