Ostojić najavio privatnu tužbu protiv Grmoje

Ministar unutarnjih poslova tehničke Vlade Ranko Ostojić komentirao je u četvrtak slučaj navodnog prisluškivanja šefa MOST-a nezavisnih lista Bože Petrova. Ostojić je najavio da će tužiti glasnogovornika MOST-a Nikolu Grmoju.

“Oni koji ne vjeruju DROH-u, i onda kad su uhvaćeni u laži, umjesto da se ispričaju i kažu da su rušili sustav… moraju odgovarati. Na kraju moram reći da se ne bavim tračevima, odgovorit ću, čast ne moram ovjeravati kod javnog bilježnika. Svatko tko krši zakon mora odgovarati”, rekao je Ostoji “Tužba je moja osobna stvar i već sam to poduzeo. To je i klevetanje, javna sramota, dao sam papire odvjetniku”, rekao je Ostojić.

Rekao je i da je to nastavak iste prakse “jer se Karamarko ranije usudio upozoravati Državno odvjetništvo da pazi što radi.” “To je samo nastavak iste prakse, spremnost da se utječe na neovisno pravosudno tijelo. Sistem “rekla kazala” je neprihvatljiv. Grmoja ili ne zna ili se pravi da ne zna da je i Petrov bio ispitan u Uskoku, ili je zapravo riječ o tome da se radi o alteregu”, rekao je Ostojić u četvrtak.

Podsjećamo, Božo Petrov ipak nije ni praćen, ni prisluškivan ni izlistavan – objavio je u srijedu USKOK nakon što što je sumnje u to iznio glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja u emisiji Pressing N1 Televizije prošlog tjedna. Odakle mu takve informacije Grmoja nije pojasnio, pa ni njemu sada nije jasno je li Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predan podnesak u kojem se govori o praćanju, prisluškivanju ili izlistavanju.

“Ja nisam stručnjak za sigurnost niti znam o čemu se konkretno radilo, dobio sam tu informaciju i izašao sam kao građanin s informacijom da je Petrov praćen, dakle nisam pogodio ni s terminologijom i to govori koliko sam upoznat s podneskom i o tome o čemu se radilo.”, kaže Grmoja u srijedu.

Glasnogovornik MOST-a nezavisnih lista rekao je u četvrtak, na upit novinarke N1, da ne želi komentirati najavu Ranka Ostojića, koji je kazao da će ga tužiti. “Ne bih to želio uopće puno komentirati, ima važnijih stvari”, rekao je Nikola Grmoja reporterki N1 zatražen da komentira najavu tehničkog ministra Ranka Ostojića o tužbi koju pokreće protiv glasnogovornika Mosta. “Ako misli da može dobiti, neka me tuži”, ipak nam je kazao Grmoja.

Sigurnosni stručnjak Enimark Ponjević komentirao je priopćenje USKOK-a o uhođenju Bože Petrova, na što je ranije ukazao glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, a demantirao tehnički ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić.

Podsjetimo USKOK je objavio sljedeće priopćenje: “Tijekom izvida pribavljeni su podaci od nadležnih državnih tijela, između ostalih i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Na temelju rezultata izvida utvrđeno je da prema Boži Petrovu nisu poduzimane radnje praćenja, nisu traženi izlisti i podaci o ostvarenom telekomunikacijskom prometu za njegov mobilni uređaj po bilo kojem osnovu, da prema istom nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora telekomunikacijskih usluga i sadržaja komunikacija, te da nisu vršene analitičke obrade ostvarenog telekomunikacijskog prometa”.

Ponjević, čija je tvrtka General Security osiguravala Petrova u jeku najnapetije faze pregovora, ističe kako USKOK nije odgovorio na ključno pitanje. ”Je li dr. Petrov ili bilo tko iz Mosta bio predmet obrade uz pomoć analitičkog programa I2 koji koristi MUP? Molim da mi ne odgovarate da nije prisluškivan, praćen ili izlistavan jer to nije predmet mog upita. Također niti “analitička obrada ostvarenog telekomunikacijskog prometa”, na koju se referira USKOK, nije predmet upita”, rekao je Ponjević.

Ali, dodaje, prvi put se sada u službenim izjavama pojavljuje pojam analitičke obrade. ”Te analitičke obrade koje USKOK spominje se odnose na ostvareni telekomunikacijski promet. Ali mi nismo niti pitali jesu li radili analitičku obradu na ostvarenom telekomunikacijskom prometu. Mi smo pitali: jeste li radili analitičku obradu sustavom I2”, kaže Ponjević. ”Pitali smo MUP o sadržaju predstavke saborskom Odboru, je li netko iz MUP-a navodno koristio analitički softver I2 vršio analitičku obradu tako da ubaci broj telefona i komparirao njegovo ime i broj s podacima koji se godinama skupljaju u sustavu I2. A USKOK ne spominje tu obradu, nego obradu ostvarenog telekomunikacijskog prometa. Do danas nismo dobili odgovor od MUP-a. USKOK ili nije shvatio pitanje ili je, možemo reći, vršio uvid u navode koje je u svojoj izjavi sugerirao ministar Ostojić”, zaključuje Ponjević.

Nakon što je USKOK objavio da Božo Petrov nije bio praćen, što je izazvalo različite komentare, a posebno Slavka Linića, situaciju je  prokomentirao politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero je odbacio USKOK-ovo priopćenje kao pravovaljano. “Tipičan spin, tipično izvrtanje i skrivanje odgovora. Naime, oni odgovaraju na ono što gospoda Petrov, Grmoja i ovi ljudi iz Mosta nisu ni tvrdili. Nisu tvrdili da je netko pratio Petrova, niti da je prisluškivao njegov telefon, nego da je jedan specifični dio policije i PNUSKOK-a poduzimao radnje koje nisu dopustive. To se u ovom priopćenju ne demantira”, ustvrdio je Gjenero.

Objasnio je i zašto priopćenje smatra nelegitimnim: “Dok nemate bilo kakvu mogućnost neutralnog nadzora nad represivnim apratom, da vam ocjena dolazi iz dijela represivnog aparata koji je čvrsto povezan s PNUSKOK-om, logično da nema povjerenja što ta institucija govori, a pogotovo kad izbjegava odgovoriti na ono što oni iz Mosta tvrde”, rekao je Gjenero.

Komentirao je Linićev osvrt na USKOK-ovo priopćenje o praćenju Petrova koji je sam prošao isti put i koji je rekao: ‘Imam još svoj zahtjev da nadležno saborsko tijelo ispita sve navode. Nažalost, vratili smo se u sustav gdje političari zloupotravaju službe u svom osobnom interesu, a ne u interesu građana’. “Naravno, čovjek koji je iskusio Milanovićev represivni aparat zna što govori. Čovjek je dobio isti dogovor, a od svega je bilo jasno da je bio pod praćenjem represivnih aparata gospodina Ostojića. Tu Linić zna što govori, nažalost”, naglasio je politički analitičar.

O istom priopćenju oglasio se i čovjek od kojeg je sve i počelo – Nikola Grmoja koji je zahvalio na brzini rada i ponadao se da se slučaj Linić ne ponavlja. “Meni se čini da je najvažnije priopćenje Mosta u kojem je Grmoja rekao da je najbolje pričekati izvješće Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Mislim da je to najpametniji odgovor”, zaključio je Gjenero.

You may also like

0 comments