Oštećene naftne cijevi u Libiji od siječnja ponovo u pogonu

U Libiji je ovaj utorak eksplozija rezultirala sa prekidom rada u sustavu njihovih naftnih cijevi.
Biti će potrebno tjedan dana da se sistem popravi i vrati natrag u pogon, rekao je predsjednik Libijskog National Oil Corporation (NOC) ovaj četvrtak. Iz njihove su kompanije potvrdili da se je u utorak dogodila eksplozija u cijevima na potezu od Zagguta do Es Sidera u istočnoj Libiji.

Tim cijevima se prevozi nafta do Libijskog najvećeg izvoznog terminala, Es Sidera. U pokušaju da spase što više nafte operaterska je kompanija samih cijevi Waha Oil Company odmah preusmjerila tok prema drugim cijevima, iz NOC-a su u utorak objavili da očekuju gubitke od 70 do 100 tisuća bačvi po danu.

Vijest o Libijskoj eksploziji je u četvrtak na kratko vrijeme stavila WTI iznad 60 dolara u četvrtak.

U pismenom odgovoru je za Reuters iz NOC-a odgovorio Mustafa Sanalla odgovorivši na upit o stanju situacije “Procjenjujemo da će biti potrebno tjedan dana za popravak. Tada ponovo počinjemo s poslom.”

Sanalla je dodao “Ne očekujemo veliki utjecaj na naš marketinški program, no bit će potrebne neke promjene”.

U četvrtak su na Es Sideru normalno bili ukrcavani brodski tereti označeni s oznakom nafte, izvori su javili analitičarima. Jedan je trgovac izjavio da je puno nafte u zalihama na samom terminalu, čeka na utovar jer takav je proces. Zato se ne očekuje da će odmah biti vidljivo pomanjkanje nafte.

“Posao se smanjio, ali nismo još ništa čuli o tome kakav će eksplozija imati utjecaj na količinu utovarivanja u Siječnju,” rekao je trgovac analitičarima iz Plattsa.

Libijska je potpuna proizvodnja nafte pala u četvrtak na 950 tisuća bačvi po danu, sa 1.08 milijuna prošlog mjeseca u ovo vrijeme. Libija je članica OPEC-a i pristali su u 2018. smanjiti svoje razine proizvodnje, no ove su godine imali velikih problema s dostizanjem većih razina od 1 milijun bačvi po danu. Ovog ljeta su po prvi puta postigli tu razinu od 2013. godine.

Na jesen 2017. je bilo nekoliko prekida radova na Libijskom najvećem naftnom polju Sharara. Ponekada bi par tjedana bilo nedostataka na njihovom naftnom tržištu, procjenjuje se da su nedostatci u razini do 230 tisuća bačvi po danu. (Ivo Ott)

You may also like

0 comments