Oštar pad tržišta, Kina na niskim granama

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer se ulagali povlače s tržišta zbog slabosti kineskog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi povećanja kamata u SAD-u.

Dow Jones skliznuo je 1,92 posto, na 16.001 bod, dok je S&P 500 potonuo 2,57 posto, na 1.881 bod, a Nasdaq indeks 3,04 posto, na 4.543 boda. Pad indeksa posljedica je novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. U kolovozu je dobit kineskog industrijskog sektora pala 8,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja nastavak negativnog trenda, s obzirom da je u rujnu pad dobiti iznosio 2,9 posto. Ulagači se plaše da će slabost kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, dodatno oslabiti potražnju za sirovinama, pa njihove cijene padaju.

Jučer su cijene naftne na američkom tržištu skliznule 2 posto, a pale su i cijene kovina, pa su među najvećim gubitnicama bile dionice energetskog i rudarskog sektora. Međutim, najviše je, 3,8 posto, potonuo S&P indeks zdravstvenog sektora, što je ponajviše posljedica nastavka pritiska na biotehnološki sektor. Nakon što je prošloga tjedna izgubio 13 posto, jučer je Nasdaq indeks biotehnološkog sektora potonuo daljnjih 6 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u posljednje četiri godine. Taj je sektor pod pritiskom od kada je Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja iz Demokratske stranke, objavila plan kojim bi se zaustavilo divljanje cijena specijalnih lijekova. “Zdravstveni sektor i Kina pogodili su tržište. U ovakvom se okruženju treba kloniti rizika, no nema mjesta gdje biste se mogli sakriti”, kaže Richard Weeks, direktor u tvrtki HighTower Advisors.

Ulagače muči i neizvjesnost u vezi kamatnih stopa američke središnja banke. Nedavno su čelnici odgodili povećanje ključnih kamatnih stopa zbog nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. No, posljednjih dana poručuju da je povećanje kamata ipak moguće do kraja godine, ovisno o gospodarskim pokazateljima. Jučer je predsjednik Feda u New Yorku William Dudley nagovijestio da se taj potez može očekivati već u listopadu. “Mnogi investitori smatraju da je Fed zbunjen. Stjerali su se u kut govoreći da je povećanje kamata moguće do kraja godine, a gospodarstvo svakoga dana pokazuje sasvim suprotno”, kaže Mohannad Aama, direktor u tvrtki Beam Capital Management.  Jučer objavljeni podaci pokazali su da je potrošnja Amerikanaca u kolovozu porasla više nego što se očekivalo, što predstavlja argument za povećanje kamata.

S druge strane, pala je prodaja postojećih kuća, što pokazuje da nabujalo tržište nekretnina gubi na zamahu. Na nesigurnost ulagača ukazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija za 17 posto, na 27,6 bodova, najvišu razinu u tri tjedna. Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, iznadprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 8,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,2 milijarde. Nakon jučerašnjeg pada cijena dionica, S&P 500 indeksu prijeti najveći kvartalni gubitak od 2011. godine. Od početka trećeg tromjesečja taj je indeks u minusu 8,8 posto, dok je u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu u svibnju na gubitku gotovo 12 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,46 posto, na 5.958 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,12 posto, na 9.483 boda, a pariški CAC 2,76 posto, na 4.357 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica potonule na najniže razine u više od tri godine jer je ulagače, ionako zabrinute zbog slabosti kineskog gospodarstva i mogućeg povećanja kamata u SAD-u, uznemirio oštar pad burzovnih indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3,5 posto, zaronivši na najnižu razinu u osam mjeseci.
Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu skliznuli su, pak, između 0,4 i 3,2 posto. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 2,2 posto, skliznuvši na najnižu razinu od lipnja 2012. godine. “Puno je danas ‘crvenila’ na azijskim burzama. Razočaravajući podaci iz Kine podržavaju strahovanja u vezi globalnog rasta, pa mnogi ulagači povlače zaradu iz dionica i traže alternativne investicije ili drže gotovinu”, kaže Martin King, direktor u tvrtki Tyton Capital Advisors.

Ulagači su i dalje pod dojmom jučer objavljenog podatka o padu dobiti kineskog industrijskog sektora u kolovozu za 8,8 posto na godišnjoj razini, najviše u četiri godine. Stoga nitko ne želi riskirati uoči konačnog podatka o PMI indeksu aktivnosti u Kini, koji će biti objavljen u četvrtak i koji će pojasniti koliko se usporava rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Zbog strahovanja da će slabost kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvati pad potražnje za njima, pod pritiskom su dionice u rudarskom sektoru. Cijene dionica australskih rudarskih divova Rio Tinta i BHP Billitona pale su jutros više od 5 posto.

Najveća je, pak, gubitnica dionica Glencorea, s padom cijene za gotovo 30 posto, nakon što su jučer analitičari poručili da taj švicarski trgovac sirovinama ne radi dovoljno na smanjenju zaduženosti kako bi izdržao razdoblje niskih cijena kovina. Azijske ulagače uznemirio je i jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. S&P 500 indeks izgubio je 2,5 posto i zaronio na najnižu razinu u mjesec dana. Sklonost prema rizičnijim investicijama niska je i zbog toga što će krajem tjedna biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje u pravilu znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih povećan za 203.000, dok je mjesec dana prije u SAD-u otvoreno 173.000 novih radnih mjesta. Budu li podaci bolji od očekivanja, to će ojačati špekulacija o povećanju kamata Feda do kraja godine. Budu li slabiji, to će potaknuti nadu ulagača da će američka središnja banka prolongirati tu odluku do početka iduće godine. Nedavno su čelnici Feda odgodili povećanje ključnih kamatnih stopa zbog nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. No, posljednjih dana poručuju da je povećanje kamata ipak moguće do kraja godine, ovisno o gospodarskim pokazateljima. Jučer je predsjednik Feda u New Yorku William Dudley nagovijestio da se taj potez može očekivati već u listopadu.

John Williams, predsjednik Feda u San Francisku, također podržava povećanje kamata do kraja godine, dok je čelnik Feda u Chicagu Charles Evans oprezniji. “Tržišta su već prije čula takve poruke, no kako su dionice pod snažnim pritiskom, teško je priče o povećanju kamata shvatiti ozbiljno”, kaže Sean Callow, strateg u Westpacu. Ni na valutnim se tržištima najave povećanja kamata Feda, čini se, ne shvaćaju ozbiljno, pa je dolar pod pritiskom. Njegov tečaj skliznuo je jutros na 119,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,30 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1185 na 1,1265 dolara. Naznake daljnjeg slabljenja kineskog gospodarstva izazvale su jučer pad cijena nafte za gotovo 3 posto. Jutros su se, pak, stabilizirale, pa se na američkom tržištu barelom trguje po 44,45 dolara, a na londonskom tržištu po 47,35 dolara.

You may also like