Oštar pad svjetskih burzii zbog sumnje u gospodarski oporavak

Najveći pad u energetskom sektoru
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstva i jer je malo vjerojatno da će Kongres uskoro prihvatiti nove fiskalne poticajne mjere.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom. Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Alphabet, više od 2 posto, pa su izgubili dobitke od prethodnog dana. Nada u brzi oporavak gospodarstva i goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere potaknuli su snažan oporavak cijena dionica od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta. Negativno na tržište utječu i podaci koji pokazuju da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci. Prema izvješću tvrtke IHS Markit, u rujnu su tvorničke aktivnosti u SAD-u porasle, dok je oporavak većeg, uslužnog sektora usporen. Zbog toga su nade u brzi oporavak gospodarstva splasnule.

Osim zbog usporenog rasta gospodarstva, na tržištu vlada nesigurnost zbog daljnjeg širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

Nisu optimistični ni dužnosnici američke središnje banke.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer da je Fed spreman uvesti i nove poticajne mjere, ako to bude potrebno, te ponovio da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticajne mjere.Potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je jučer da američko gospodarstvo ostaje u ‘dubokoj rupi’ nezaposlenosti i slabe potražnje. Istaknuo je da Fed neće ni početi razmišljati o povećanju kamata dok inflacija ne dosegne 2 posto i pozvao je Kongres da donese nove fiskalne poticajne mjere. No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi. Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske prije izbora dogovoriti o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 12.642 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.802 boda. Neke europske zemlje, pak, posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Britanija, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa.Zbog drugog vala koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize. Osim zbog usporenog rasta gospodarstva, na tržištu vlada nesigurnost zbog daljnjeg širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize, Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones indeks skliznuo je 1,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto. Pritom su najviše pale cijene dionica u energetskom i tehnološkom sektoru.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće oko najviše razine od kraja srpnja.

Cijene su nafte, pak, pale jer se trgovci plaše da će nove restriktivne mjere u vezi koronavirusa izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,9 posto, na 41,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,15 posto, na 39,48 dolara.

You may also like

0 comments