Oštar pad svjetskih burzi zbog slabog oporavka gospodarstva

Slabi makroekonomski pokazatelji
 Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak gospodarstva od koronakrize.

Najveći dnevni pad tih indeksa od polovice lipnja ponajviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta. Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama. No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

Kako se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo ukazuju i jučer objavljeni podaci. Tako je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao, no i dalje je vrlo visok. Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece. U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 14 milijuna.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 5.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,40 posto, na 13.057 bodova, a pariški CAC 0,44 posto, na 5.009 bodova.  Na azijskim su burzama cijene dionica u petak oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjavaju podaci koji ukazuju na spori oporavak gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj je burzi u petak moguć pad Crobex indeksa jer su na svjetskim burzama cijene dionica oštro pale, što bi moglo negativno utjecati i na domaće tržište. Hoće li završiti tjedan u plusu, ovisit će o današnjoj reakciji tržišta na oštar pad svjetskih burzi. Većina sektorskih indeksa jučer je pala, a najviše indeks građevinskog sektora, za 4,9 posto, i industrijskog sektora, za 2,6 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 3,8 milijuna kuna, što je oko 3,2 milijuna kuna manje nego dan prije.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon dva dana rasta. Cijene su nafte, pak, pale zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, pa su na putu tjednih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula oko 1 posto, na 43,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 40,93 dolara.

You may also like

0 comments