Oštar pad svjetskih burzi zbog širenja epidemije izvan Kine

Posljedice
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, a pojavljuju se i konkretni podaci o posljedicama te epidemije po gospodarstva.

Polovicom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no u drugom dijelu tjedna oštro su pali jer su zaredale vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine. Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, a dva su Australca, evakuirana s tog kruzera, zaražena, pa su sada u karanteni u Australiji.

Južna Koreja izvijestila je, pak, o snažnom rastu novih slučajeva koronavirusa, na više od njih 100, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu, javljaju mediji, opustjele. To je uznemirilo ulagače, unatoč vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Kina je u nedjelju izvjestila kako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnom dijelu zemlje popeo na 2.442, a broj zaraženih na gotovo 77.000. To je sporiji rast slučajeva nego tjedan dana prije, no kineske vlasti objavile su i da se virus širi lakše nego što se prije procjenjivalo. Prema podacima Reutersa, slučajevi koronavirusa zabilježeni su u 26 zemalja svijeta, pri čemu je umrlo 11 osoba.

Osim vijesti o širenju virusa, ulagači prate i gospodarske pokazatelje. Tako ih je uznemirilo izvješće o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu u veljači s prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA) izvijestila je, pak, da bi gubici samo azijskih zrakoplovnih kompanija ove godine mogli dosegnuti gotovo 28 milijardi dolara. Uz to, kineske su vlasti objavile da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza u veljači, a posljednji podaci ukazuju i na prve naznake slabosti u američkom gospodarstvu. Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti.

Koronavirus postao je, kaže, najveća prijetnja tržištima u ovoj godini, kao što je lani bio američko-kineski trgovinski rat. Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato. Cijena unce zlata porasla je prošloga tjedna oko 4 posto, na 1.648 dolara, najvišu razinu u sedam godina.

U takvim se okolnostima američka valuta, također, smatra sigurnijim utočištem za kapital, pa je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla blizu najviše razine u tri godine. Cijene su nafte, pak, pod snažnim pritiskom zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta gospodarstava zbog koronavirusa izazvati daljnji pad potražnje. Zbog toga su jutros cijene nafte izgubile sve prošlotjedne dobitke. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 2,25 posto, na 52,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,38 p

You may also like

0 comments