Oštar pad svjetskih burzi na početku godine

Snažni rast pandemije
Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Georgiji i daljnjeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne razine, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rast iz 2020. godine na krilima golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo. Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena. Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu.

A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu. Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od covida-19 premašio 350.000. Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu prošle su godine snažno porasli i dosegnuli najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju. Neki su ulagači oprezni i u vezi oporavka gospodarstva, s obzirom na i dalje visoku razinu nezaposlenosti i nedavno uvedene strože restriktivne mjere u nekim saveznim državama, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale, nakon rasta dan prije, što je posljedica najava o zaoštravanju restriktivnih mjera protiv koronavirusa u nekoliko europskih zemalja. Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje nastavak mirnog trgovanja i stagnacija Crobexa, uz moguću korekciju zbog prelijevanja negativnog sentimenta s inozemnih burzi.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, pa je MSCI indeks skliznuo s rekordne razine jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena dionica na Wall Streetu dan prije Nakon jučerašnjeg snažnog rasta azijskih tržišta, jutros su ulagači oprezni jer su na Wall Streetu cijene dionica u prvom danu trgovanja u novoj godini oštro pali. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijena su nafte, pak, jutros stabilne nakon što su jučer pale. Na američkom je tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena, na 47,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 51,05 dolara. U utorak će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, na čelu s Rusijom, raspravljati o proizvodnim razinama u veljači jer jučer pregovori o tome nisu uspjeli.

You may also like

0 comments