Oštar pad dobiti BP-a zbog cijena nafte

Naftni div British Petroleum (BP) izvijestio je u utorak o oštrom padu dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju uslijed niskih cijena nafte na svjetskom tržištu. Neto dobit te kompanije u tome je razdoblju iznosila 1,3 milijarde dolara, u usporedbi s 3,63 milijarde dolara ostvarenih prije godinu dana.

Međutim, nakon izdvajanja 7,5 milijardi dolara na ime dodatnih troškova saniranja izlijevanja nafte 2010. godine na bušotini Deepwater Horizon, BP je ustvario zabilježio gubitak od 6,26 milijardi dolara. Početkom srpnja BP je postigao nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa, u visini od 18,7 milijardi dolara, zbog izlijevanje nafte na bušotini u Meksičkom zaljevu, koje se pretvorilo u jednu od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti SAD-a, u kojoj je život izgubilo 11 ljudi.

Poslovni rezultati BP-a objavljeni su u vrijeme nastavka neizvjesnosti za naftne kompanije, budući da su se cijene nafte i više nego upola niže u odnosu na prošlu godinu. Cijena barela sirove nafte iznosila je u utorak 52,93 dolara, u usporedbi s otprilike 115 dolara prije godinu dana. Niža cijena nafte ne samo da nagriza dobit velikih naftnih kompanija, nego također znači manja ulaganja u istraživanje. “Vanjsko okruženje i dalje je teško, no BP je brzo reagirao i tako će i dalje činiti. Naš rad na povećanju učinkovitosti i smanjenju troškova kreira održive prednosti diljem grupe te nastavljamo s kapitalnom disciplinom i prodajom imovine”, kazao je izvršni direktor BP-a Bob Dudley.

You may also like

0 comments