Ostanak u EU vodi za tek jedan posto

Nekadašnje dvoznamenkasto vodstvo kampanje za ostanak Britanije u Europskoj uniji pred suparničkom kampanjom za izlazak smanjilo se na samo jedan postotni bod, prema istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u utorak u listu The Sun.

Samo nešto više od tjedan dana prije nego što Britanci glasuju na referendumu o Europskoj uniji 23. lipnja telefonska anketa koja je obuhvatila 1002 ispitanika pokazala je da ostanak u EU-u podržava njih 46 posto dok je 45 posto za izlazak Britanije, navodi The Sun.

Prethodno telefonsko istraživanje ComRes, objavljeno 19. svibnja za list Daily Mail i televiziju ITV dalo je kampanji za ostanak prednost od 11 bodova. “Očito je došlo do znatnih promjena zadnjih tjedana”, rekao je Tom Mudzinski, ComnRes-ov ravnatelj političkih anketa, kako navodi The Sun. “Vidjeli smo da ‘ostanak’ ima komotno vodstvo, ali nakon debata i pošto se tema prebacila na imigraciju, on je sada smanjio razliku prema ‘izlasku’ da su skoro izjednačeni”, rekao je.

Druga, internetska anketa TNS-a objavljena ranije u utorak dala je prednost od sedam postotnih bodova Izlasku, nakon sličnih signala drugih skorašnjih istraživanja što je smanjilo vrijednost britanske funte i izbrisalo milijarde funta vrijednosti na burzama.

You may also like