Ostanak nafte na sadašnjoj razini sve nesigurniji

Analitičari Bloomberga

Rast cijena nafte prema 100 dolara po barelu možda izgleda sve izglednije, ali ostati na toj razini postaje mnogo manje sigurno.

Cijene Brent nafte su ove sedmice skočile iznad 97 dolara kako Saudijska Arabija smanjuje isporuke nafte dok globalna potražnja za gorivom doseže rekordne visine. Zalihe brzo padaju, iscrpljujući se u SAD-u do te mjere da bi spremnici za skladištenje uskoro mogli imati problema s funkcioniranjem.

Ovaj rast je potaknuo niz ažuriranja prognoza od strane Wall Street analitičara nafte poput Goldman Sachsa i Bank of America, koji predviđaju da će tržište ostati snažno u četvrtom tromjesečju.

Međutim, sve banke su zvučale oprezno u vezi s onim što dolazi sljedeće. S obzirom na završetak oporavka nakon Covid-19 pandemije i ubrzanu tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će rast globalne potražnje za naftom pasti za 50% do 2024. godine na oko 1 milijun barela dnevno.

Novi izvori nafte iz zemalja poput Guyane i drugih će biti dovoljni da zadovolje umjereni rast potražnje. Prema predviđanjima IEA, tržište nafte će se vratiti u ozbiljan višak u prvom tromjesečju.

Kao rezultat toga, Wall Street očekuje da će pomama za cijenama nafte splasnuti početkom iduće godine. Bank of America vidi Brent kako će padati do 2024. godine, dok JPMorgan Chase & Co. kaže da daljnji rast može biti “ograničen”, a Goldman Sachs smatra da je veći dio rasta već “iza nas”.

Citigroup Inc. očekuje poplavu obnovljenog izlaza sirove nafte iz OPEC-ovih članica u problemima što će povećati viškove.

Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEC+ se sastaju iduće sedmice kako bi pregledali tržište nafte, i možda će osjećati sklonost za pobjedničkim krugom. Ali ako Rijad želi produžiti prihod od nafte i iduće godine, možda će morati ustrajati s rezovima koji su smanjili njihovu proizvodnju na najnižu razinu u zadnje dvije godine.

“OPEC+ izgleda da će biti prisiljen zadržati svoje trenutne rezove”, kaže konzultantska tvrtka Eurasia Group. S potencijalnim novim viškom, ta alijansa “čak može biti prisiljena razmotriti daljnje smanjenje proizvodnje.”

You may also like