Osnovana Vojvođanska akademija znanosti i umjetnosti

Zastupnici Skupštine Vojvodine usvojili su u utorak navečer odluku o osnivanju javne ustanove Vojvođanske akademije znanosti, umjetnosti i kulture (VANUK), premda se tome suprotstavlja vladajuća koalicija u Srbiji – Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS).

Šef kluba zastupnika Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da Vojvodina osniva VANUK jer postoji potreba da se pravno uredi ovo područje zbog ubrzanog razvoja znanosti, kulture i umjetnosti, te da zbog tog napretka ima mnogo više potrebe za ovakvom, uređenom institucijom, da bi se razvoj nastavio i podržao, prenijela je agencija Beta. “Specifičnost Vojvodine je različitost kultura i to je jedan od aspekata zašto je potrebna jedna ovakva institucija. VANUK je institucionalni izraz svega onoga po čemu je Vojvodina specifična i posebna”, kazao je Novaković.

S odlukom se nisu složili i za nju nisu glasovali zastupnici SPS-a, kao ni SNS-a, a predsjednik kluba zastupnika ove stranke Predrag Matejin rekao je da Vojvodina nema nadležnost za osnivanje ovakve institucije i da ona nije po zakonima Srbije. “Vi želite apsolutnu kontrolu nad znanošću i umjetnošću, ali model za ovakvu inicijativu treba da predlože ljudi iz Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU). VANUK je potreban političarima u Vojvodini kao jedan od atributa državnosti pokrajine”, kazao je Matejin. Zastupnici SNS-a su najavili da će se obratiti Ustavnom sudu Srbije povodom ove inicijative.

VANUK je nasljednik Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti (VANU) čije je postojanje osporio Ustavni sud Srbije (USS). Sud je u prosincu 2013. utvrdio da osnivanje VANU-a nije sukladno s Ustavom i zakonima Srbije, što je bila jedna u nizu odluka kojima je USS osporio bitne elemente autonomije Vojvodine i nadležnosti pokrajinske vlade. Odlukom USS-a kojom je dio nadležnosti Vojvodine proglašen neustavnim onemogućeno je financiranje VANU-a iz pokrajinskog proračuna. VANU tada ipak nije ugašena, već je nastavila funkcionirati kao nevladina organizacija. Nakon što je Skupština Vojvodine usvojila inicijativu Vlade Vojvodine VANU je uz određene formalne izmjene, i pod novim imenom, ponovno dobio status javne ustanove. Vojvođanska akademija formirana je 2003. godine i zasnovana je na “načelima i tradicijama akademijskog organiziranja znanstvene, umjetničke i kulturne djelatnosti suvremenog europskog prostora”. Svojim radom okuplja vodeće intelektualce Vojvodine.

You may also like