Osnovana radna grupa koja razmatra izlazak Britanije iz EU

Deutsche Bank osnovao je “radnu skupinu” koja će razmotriti treba li premjestiti dijelove svojih britanskih odjela u Njemačku ako Britanija napusti Europsku uniju. Radna skupina je osnovana, ali to je „tek u začetku nikakve odluke nisu donesene”, rekao je glasnogovornik Deutsche Banka za BBC.

Britanski premijer David Cameron obećao je referendum o članstvu Velike Britanije u EU do kraja 2017. Deutsche Bank u Velikoj Britaniji zapošljava 9.000 ljudi. To je prva banka koja j objavila da formalno razmatra mogućnost da Britanci na referendumu odluče napustiti Uniju, navodi Financial Times, koji je prvi objavio priču. Mnoge tvrtke pozvali su vladu da ubrza referendum kako bi se skratila neizvjesnost.

U ponedjeljak je glavni ravnatelj britanske gospodarske komore John Longworth za BBC izjavio da bi se referendum o ostanku ili izlasku iz Unije trebao “održati čim je prije moguće”. Longworth je rekao da 55 posto članova komore podržava “reformiranu Europu”. Predsjednik kompanije JCB, proizvođača građevinske opreme, smatra da se Velika Britanija ne treba bojati izlaska iz Europske unije. “Mi smo peto ili šesto po veličini gospodarstvo u svijetu. Možemo se održati sami – mirno i razumno”, rekao je lord Bamford za BBC. (Banka.hr)