Osnovana hrvatsko mađarska radna skupina za tržište plina

Susret Ćorić Szijarto
Hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto, u srijedu su izvijestili o osnivanju radne skupine koja će raspraviti potencijalnu suradnju tržišta plina dviju zemalja.

Ministar Ćorić izjavio je nakon susreta sa Szijjartom, kako se razgovaralo o potencijalnoj suradnji između hrvatskog i mađarskog tržišta plina. „Dogovoreno je da se organizira radna skupina, koja će se sastojati od hrvatskih i mađarskih stručnjaka  i koja će u sljedećim mjesecima, u vremenu koje dolazi analizirati potencijalne koristi i nedostatke takvih oblika suradnje do kojih eventualno može doći”, izjavio je Ćorić.

Ministar Szijjarto potvrdio je kako je dogovoreno osnivanje radne skupine uz sudjelovanje operatera prijenosnog sustava i nacionalnog regulatora. Napomenuo je kako bi to bila najbliža suradnja do sada između hrvatskog i mađarskog tržišta plina. “Želim naglasiti da je diversifikacija za nas ključno pitanje, LNG terminal je realan scenarij i vjerujemo da bi nam partnerstvo pomoglo da budemo partneri u ovom projektu i učinimo ga inovativnim iz perspektive energetske sigurnosti središnje europske regije. Stoga smo dogovorili da nastavimo razgovore”, kazao je Szijjarto.

Rekao je kako je diversifikacija opskrbe plinom ključno pitanje za Mađarsku i kako su zbog toga ranije istaknuli da bi bili spremni pregovarati o 25-postotnom udjelu u tvrtki koja bi upravljala i bila vlasnik LNG terminala (na Krku). “Takvom suradnjom bi se mogla stvoriti tržišna situacija kojom bi kupnja LNG plina kroz taj terminal mogla biti ekonomski vidljiva i konkurentna za nas”, dodao je Szijjarto.

“Držimo da je takav oblik suradnje iz naše perspektive definitivno pozitivan iskorak, u konačnici nemamo ništa protiv toga. Republika Hrvatska drži da bi jedna takva suradnja trebala rezultirati kombinacijom, s jedne strane vlasničkog udjela, a s druge zakupa kapaciteta na razini terminala”, rekao je ministar Ćorić. Dodao je kako je mađarska strana podržala takav model, no da postoje razlike „prije svega kojim koracima i na koji način u tom smjeru ići”.

You may also like

0 comments