Osnosana najveća brodograđevna tvrtka na svijetu

CCTV
Kina je u utorak službeno osnovala brodograđevnu tvrtku China Shipbuilding Group koju je državna radio-televizija China Central Television (CCTV) proglasila najvećom u svijetu.

Osnivanje kompanije nadovezuje se na prošlomjesečno povezivanje dva vodeća kineska brodograditelja, China State Shipbuilding Corpa i China Shipbuilding Industry Co-a, primjećuje Reuters.

China Shipbuilding Group obuhvaća 147 istraživačkih instituta, poslovnih odjela i kompanija čije su dionice izlistane na burzi. Raspolaže imovinom ukupne vrijednosti 790 milijardi juana (112 milijardi dolara) i zapošljava 310 tisuća radnika, navodi CCTV.

Aktivnosti grupe obuhvaćaju gradnju brodova raznih namjena, od specijaliziranih brodova za vađenje nafte i plina do nosača zrakoplova. Kina nastoji smanjiti državni sektor spajanjima i restrukturiranjem imovine kako bi zaustavila rast duga i osigurala uvjete za profitabilnije poslovanje kompanija i njihovu bolju prilagodbu potrebama tržišta.

Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić smatra da za tu tvrtku nije moguće izraditi stečajni plan kojeg bi vjerovnici prihvatili te bi trebalo provesti likvidaciju, ali i kako je nužno sačuvati brodogradnju u Puli, i to putem tvrtke kćeri Uljanik Brodogradnja 1856 na koju bi se prenijela koncesija i gradnja brodova.

You may also like

0 comments