Osniva se europski baterijski konzorcij

Borba s Azijatima
Njemačka razmatra formiranje još jednog europskog konzorcija za proizvodnju baterijskih ćelija, objavilo je u petak ministarstvo gospodarstva, najavljujući podršku stvaranju europskih proizvođača koji bi trebali konkurirati trenutačno dominantnim nabavljačima iz Azije.

Glasnogovornica ministarstva nije željela navesti imena potencijalnih kompanija koje bi sudjelovale u konzorciju, kazavši tek da će njemačke tvrtke igrati važnu ulogu u obje grupe. Ministar Peter Altmaier kazao je u lipnju da bi se u Europi prema njegovim očekivanjima u konačnici trebala formirati tri konzorcija.

Francuska i Njemačka u travnju su oformile prvi europski konzorcij za proizvodnju baterijskih ćelija koji uključuje proizvođača automobila PSA i njegovu njemačku podružnicu Opel, te francuskog proizvođača baterija Saft. Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je danas, citirajući ministra Altmaiera, da je Njemačka postigla načelni dogovor s osam europskih zemalja o formiranju još jednog konzorcija za proizvodnju i recikliranje baterijskih ćelija za automobile. Pozivajući se na neimenovane izvore, list također piše da su među tvrtkama uključenim u inicijativu njemački BMW, BASF, grupa BMZ i 
Varta.

Cilj je inicijative osigurati europskim proizvođačima dobru poziciju za natjecanje s dominantnim azijskim dobavljačima. Proizvodnja baterija za električna vozila trebala bi otvoriti novu nišu za ključnu njemačku industrijsku granu koja se pokušava oporaviti od skandala s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila. Dodatne probleme proizvođačima automobila stvaraju i postroženi propisi o smanjenju zagađenosti zraka, te trgovinski sukob između SAD-a i Kine koji je ozbiljno poremetio nabavne lance i potražnju za vozilima na kineskom tržištu, najvećem u svijetu.

Trgovinski sukobi veliki su problem za njemačku industriju, koja je u velikoj mjeri orijentirana na izvoz. Tako su narudžbe industrijskih dobara u srpnju potonule 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođene velikim padom potražnje iz zemalja izvan eurozone, prema jučer objavljenim podacima ministarstva gospodarstva.

Danas je ministarstvo izvijestilo i o padu industrijske proizvodnje u srpnju, za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su potonule 1,1 posto.

“Industrijska je konjunktura i dalje slabašna. Nivo proizvodnje bio je u srpnju 1,4 posto ispod prosjeka u drugom tromjesečju a s obzirom na slabi početak druge polovine godine i izostalog oporavka narudžbi industrijskih poboljšanje nije na vidiku”, konstatiraju u ministarstvu, piše Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments