Osmišljen palan pomoći migrantima u Velikoj Britaniji

Britanski premijer David Cameron osmislio je plan kako pomoći Francuskoj u krizi s imigrantima u Calaisu gdje se okuplja sve više izbjeglica u nastojanju da se tunelom preko La Mancha ilegalno dokopaju Velike Britanije, prenosi Reuters u petak.

Cameron je upozorio da nema brzog rješenja za taj problem, a plan je dogovorio na hitnom sastanku posebnog vladinog odbora za izvanredne situacije Kobra, nakon što su neki političari zatražili da se u očuvanje granica uključi vojska. “Namjeravamo poduzeti opsežne akcije. Pomoći ćemo Francuzima s njihove strane granice, podignut ćemo još sigurnosnih ograda, izdvojiti više resursa, više timova s patrolnim psima, više pomoći u bilo kojem obliku”, rekao je Cameron. “Ovo će biti težak problem tijekom cijelog ljeta”, dodao je premijer.

Cameron, koji će se kasnije u petak telefonski čuti s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, također je kazao da će vlada ustupiti državno zemljišto kako bi se na britanskoj strani tunela rasteretio promet zbog redova kamiona. On je pod rastućim pritiskom da odvrati migrante, većinom iz Afrike i s Bliskog istoka, nakon opetovanih prekida putničkog i teretnog prometa, što je dospjelo na udarne stranice britanskog tiska.

Cameron, koji je ponovno izabran u svibnju, obećao je znatno srezati godišnju migraciju u Britaniju, što nije uspio napraviti tijekom prvog mandata od 2010.-2015. kada je ona postigla rekordnu razinu od 300.000 ljudi godišnje. Migranti se već duže vrijeme okupljaju u Calaisu pokušavajući kamionima i trajektima domoći se Britanije. No Eurotunnel, tvrtka koja upravlja prometom kroz tunel, navodi da je njihov broj sada porastao s oko 600 na oko 5.000 i da se teško nosi s novom situacijom.

You may also like