Oslobođeni zaposlenici UN-a oteti u Kongu

Stotinu nenaoružanih južnosudanskih izbjeglica u istočnom Kongu koji su uzeli u utorak za taoce 13 zaposlenika Ujedinjenih naroda zahtijevajući da budu prevezeni u treću zemlju, oslobodili su ih neozlijeđene.

Ukupno 530 izbjeglica živi u bazi Munigi, blizu Gome, od prošlog kolovoza kada su pobjegli iz južnog Sudana, kazao je šef misije UN-a u Gomi Daniel Ruiz dodajući da je istraga u tijeku. Većina su bivši borci lojalni bivšem potpredsjedniku Rieku Macharu koji je u sukobu sa snagama predsjednika Salve Kiira od srpnja 2016. UN procjenjuje da je nekih 3 milijuna Južnih Sudanaca izbjeglo zbog nasilja u svojoj zemlji, što je najveći granični egzodus u Africi nakon genocida u Ruandi 1994.

Ruiz je rekao da migranti smješteni u kampu već mjesecima traže preseljenje u treću zemlju, no nitko ih ne želi zbrinuti. Nekoliko je pristalo vratiti se u glavni grad južnog Sudana Džubu, no ostali se boje povratka.

Vlada Konga, zabrinuta za vlastitu stabilnost zbog prošlih valova izbjeglica i oružanih skupina koje često upadaju na njezin nestabilni istok, također želi njihovo premještanje. Građanski rat buknuo je u naftom bogatom Južnom Sudanu 2013., pošto je Kiir smijenio Machara. Sukob je završio mirovnim sporazumom 2015., te je Machar lani ponovno vraćen na dužnost, no napetosti su se nastavile te su ponovno u srpnju izbile borbe.

You may also like